Ik vind dat columns net als brieven nooit met ‘ik’ zouden moeten beginnen, want dat is egocentrisch. Maar niet over jezelf praten is moeilijk, want als je op “Hoe gaat het?” meteen “Goed hoor. Jij?” antwoordt is het gesprek snel voorbij. En small-talk is belangrijk.

Mensen beoordelen de gezelligheid en daarmee de waarde van andere mensen voornamelijk op small-talk. Ikzelf scoor slecht op de small-talk-meter, want ik praat liever over dingen die ik belangrijk vind, zoals dat alles van Paul McCartney post-Beatles een uur in de Wings stinkt, waarom Death Proof en Hitchcock’s Psycho eigenlijk dezelfde film zijn en hoe raar de kleren van de komende jaren er wel niet uit moeten gaan zien willen we de complete retro-willekeurigheid van de 2000’s ooit nog kunnen gaan typeren als ‘een typische jaren nul look’.

Dat zijn niet de onderwerpen die je aankaart als je op straat bijna tegen iemand oploopt omdat je steeds dezelfde kant op uitwijkt. Of als de enige persoon die je kent op een feestje naar de WC is en je ineens in een kring vreemdelingen staat waar een gesprek over Berlijn (waar ik dus nog nooit geweest ben) al druk aan de gang is. Dan maar in een hoekje staan en facebook checken. Haha, George Takei is de spuit elf internet-meme-koning.

“Oh hey, ja, nee, ik kreeg een smsje, dus ik zag je niet aankomen. Maar gaat goed hoor! Jij?”

“Doe je nog steeds die master?”
 
Thijs Meuwese (26) maakt filmpjes, gelooft nog in robots en denkt dat Greedo als eerste schoot. Om de drie weken schrijft hij voor Dorst een column in de VPRO Gids.