Ieder jaar besteedt de VPRO volop aandacht aan de Dutch Design Week (DDW)

Hieronder vind je al onze recente producties over de DDW, om te kijken, lezen of luisteren. En natuurlijk vind je ook verslagen van eerdere edities.

Met als thema 'Get Set' gaat DDW in 2022 op zoek naar de juiste mentaliteit om veranderingen door te voeren. In diverse uitingen op radio, TV, online, in de VPRO Gids en tijdens DDW wordt niet alleen de fysieke kant van design belicht, maar ook de impact van design, het maakproces van ontwerpers, en natuurlijk hun visie op de toekomst.

Het aanbod op DDW is overweldigend groot, daarom previewt de VPRO het festival alvast en tipt tien absolute mustsees. Deze zijn hier te vinden.

DDW 2022

De wereld van Dutch Design

vrijdag 28 oktober om 22.00 uur op NPO 3

Nadia Moussaid presenteert vanaf Collaboration O in Eindhoven een levendige talkshow waarin ze met bekende en minder bekende ontwerpers praat over de toekomst van design. Biodesigner Bob Hendrikx komt praten over biodesign: hoe kunnen we de levende wereld in onze producten verwerken? Hij is onder meer bekend van de levende doodskist van schimmel en werkt aan een afvalbak die afval eet. Er is fingerfood dat geproduceerd is met menselijke mest. De Shit Show van ontwerper Fides Lapidaire streeft ernaar om de voedselcyclus sluitend te maken. Er is een trui gemaakt van mensenhaar, ontworpen door Zsofia Kollar en Ineke Hans vertelt over haar statiegeld stoel. Nadia spreekt Marleen van Bergeijk en Jet Bussemaker over ‘chronische gezondheid’. Hoe kunnen ontwerpers helpen om een gezonde leefomgeving en leefstijl te bewerkstelligen en zo de gezondheidszorg behapbaar te houden? Juryvoorzitter van de Dutch Design Awards Kevin de Randamie is er ook en vertelt wat hem inspireert en opvalt tijdens DDW. 

Archief van de toekomst

zaterdag 22 oktober t/m zondag 30 oktober, Klokgebouw in Eindhoven

Het VPRO Tegenlicht Archief van de toekomst is een interactieve installatie die kunstenaar en ontwerper Richard Vijgen toont in Eindhoven. Daarin kijkt een zelflerende computer naar de meer dan 500 VPRO Tegenlicht-uitzendingen uit de periode 2002-2022. Door met het algoritme te spelen krijgt de bezoeker een idee van de mogelijkheden, maar ook van de beperkingen van automatische beeldherkenning. Door interactie met de installatie leert de gebruiker hoe een algoritme kijkt en waar het specifiek op let. Wat zie je wanneer je door de ogen van een computer naar het Tegenlicht archief kijkt?

VPRO Tegenlicht: De zon is van iedereen

zondag 24 oktober om 20.35 uur op NPO 2

De zon levert in één uur evenveel energie als de hele mensheid in een jaar verbruikt. Waarom óógsten we die dan niet? Ontwerper/kunstenaar Marjan van Aubel pleit voor een ‘solar democracy’. De zon is immers van iedereen, dus laten we lampen ontwerpen en produceren die op zon werken, kleding en ramen maken die zonne-energie oogsten en een heuse ‘zonnebeweging’ beginnen. VPRO Tegenlicht gaat met haar mee op reis naar een zonnige toekomst.

VPRO Beeldentuin

zaterdag 22 oktober tot en met zondag 30 oktober, Sectie C in Eindhoven

De VPRO geeft de komende tijd verschillende bekende en opkomende Nederlandse kunstenaars de vrije hand om hun visie op de VPRO te verbeelden. Hun autonome miniaturen zijn te zien voor en na ieder VPRO-programma. Tijdens Dutch Design Week worden de eerste zeven van deze werken geëxposeerd in de VPRO beeldentuin. Kijk mee met beeldenaars van nu. Dompel je onder in de warmte van Claudy Jongstra, de swing van Shertise Solano of wees verrast door het schitterende ongeluk van StreetArt Frankey.
Op vrijdag 28 oktober is er een pre-finissage van de VPRO Beeldentuin van 17.00 -19.00 in The Pool op Sectie-C. Yora Rienstra spreekt met de kunstenaars over hun unieke miniatuurtjes. Daarna heffen we graag met z’n allen het glas op dit unieke project. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Toegang alleen mogelijk met een Dutch Design polsbandje.

Nooit Meer Slapen

vrijdag 21 oktober om 00.00 - 01.00 uur op NPO Radio 1

In aanloop naar DDW is ontwerper Ineke Hans een uur lang te gast in het dagelijkse cultuurprogramma Nooit meer slapen. Op DDW 2022 presenteert ze een duurzame en volledig recyclebare stoel. Presentatie: Lotje IJzermans.

VPRO Gids

Dutch Design Week special

VPRO Gids #43 bevat een overzicht met tips van de redactie voor de DDW. Met onder meer een interview met designer Tessa Koot. Ze leidt de lezer rond door Woensel West en in het bijzonder langs de tentoonstelling Sorry We're Open waar Koot een van de deelnemende ontwerpers is.

uit de Gids

vernieuwers

Ben jij ook benieuwd hoe onze wereld er in 2039 uitziet? Die wereld wordt nu gemaakt. In deze reeks nemen we je mee langs toekomstvisioenen, stellen we vragen en laten we je kennis maken met een aantal pioniers. Ga je mee?

advertentie uit de toekomst

meer DDW