Hier vind je alles wat de VPRO heeft gemaakt over woningnood, torenhoge huurprijzen, huisjesmelkers en de mogelijke oplossingen.

de crisis uitgelegd

Met ruim driehonderdduizend woningzoekenden op een huizenmarkt waar prijzen en huren steeds verder worden opgestuwd, is de wooncrisis in Nederland groter en complexer dan ooit. In de vierdelige serie Half Holland dakloos vertelt programmamaker Yora Rienstra, zelf ook woningzoekende, de verhalen achter de wooncrisis. Ondertussen probeert ze zelf voet aan de grond te krijgen op de woningmarkt.

meer over de crisis

innovatie en oplossingen voor de crisis

Wordt het bouwen, bouwen, bouwen, voor iedereen een doosje van beton, of kan de woningnood ook creatiever en duurzamer worden opgelost? VPRO Tegenlicht doorkruist Nederland op zoek naar inspirerende oplossingen voor het wonen van de toekomst, en presenteert zowel online als op TV een optimistische voorhoede van woonpioniers. Wat kunnen we van ze leren?

meer oplossingen

studenten en starters op de woningmarkt

In de tweede helft van deze aflevering van Sander en de kloof vertelt starter Eduard hoe het onmogelijk is om zelfs moet een goede opleiding geen betaalbare woning te krijgen. Huizenbeleggers bieden met enorme bedragen over en ontnemen zo voor starters hun eerste koophuis.

meer over studenten en starters

dakloos

De afgelopen jaren verdubbelde het aantal daklozen tot zo'n 40.000 Nederlanders. Hoe is dat mogelijk, in een klein en rijk land als Nederland? De snel groeiende dakloosheid is het resultaat van decennialang overheidsbeleid, zegt stadsgeograaf Cody Hochstenbach. In deze videobrief roept hij minister Kajsa Ollongren, verantwoordelijk voor het woonbeleid, op om aan haar humanitaire plicht te voldoen en de volkshuisvesting weer te omarmen.

meer over dakloos zijn