De vijfde editie van Publieke Pioniers landt binnenkort in Groningen. We gaan op zoek naar unieke samenwerkingen met lokale experts en de mediamakers van de toekomst. Het thema van deze keer gaat over hoe AI het vertrouwen in de media en de samenleving kan bevorderen.

Geloof jij nog alles wat je ziet? In een wereld van fake news, ai-filterbubbels, digital twins en deepfakes is het van groot belang om de impact van AI in ons vertrouwen te onderzoeken.

Tijdens Publieke Pioniers #5 nodigt VPRO Medialab iedereen uit om samen te ontdekken hoe publieke omroepen zich moeten verhouden tot AI. Zijn onze richtlijnen en journalistieke principes nog toepasselijk? Tijdens de publieke inspiratie avond en tweedaagse hackathon openen we het gesprek hierover samen met het publiek. 

programma publieke avond

datum: di 28 mei 2024
tijd: 19.00 - 22.00 uur 
locatie: Forum Groningen
voor wie: iedereen die geïnteresseerd is in AI en media

trust me, ai know

In een wereld die overspoeld wordt met informatie, is vertrouwen schaars geworden. Burgers zijn sceptisch over publieke media, journalistiek en de maatschappij. De journalistiek, ooit gerespecteerd als bolwerk van de waarheid, verkeert zich nu in verraderlijke wateren vol scepsis en wantrouwen. VPRO Medialab onderzoekt tijdens Publieke Pioniers #5 hoe AI het vertrouwen in media en samenleving kan bevorderen.

publieksavond 28 mei

Deze editie begint met een inspiratieavond in samenwerking met Forum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Laat je inspireren door boeiende sprekers en panelgesprekken. Ontmoet regionale experts, wetenschappers, journalisten en innovators. De avond eindigt met een borrel voor kennisuitwisseling en netwerken.

tweedaagse hackathon 6 en 7 juni

Op 6 en 7 juni organiseren VPRO Medialab, NPO Innovatie, RUG en Hanzehogeschool een tweedaagse hackathon over de impact van AI op ons vertrouwen. Studenten, omroepmedewerkers en experts werken samen aan concepten en prototypes. Vrijdagmiddag presenteren de teams hun ideeën aan de jury en het publiek tijdens open demo's. 

line-up publieksavond

moderator:

Laurens Vreekamp is journalist, design thinker en oprichter van de Future Journalism Today Academy. In 2022 bracht hij het boek "The Art of AI" uit over AI en machine learning. Hij werkt als onafhankelijk onderzoeker, docent en designer met onder andere RTL Nieuws, Nu.nl, NPO Radio 1 en KRO-NCRV.

spreker:

Yael de Haan is lector Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie aan de Hogeschool Utrecht en bijzonder hoogleraar Lokale Publieke Omroep aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Ze houdt zich bezig met vraagstukken over onder andere vertrouwen en de rol van AI binnen de journalistiek.

spreker:

Marieke Kuypers is journalist en social media specialist, gespecialiseerd in het factchecken van desinformatie. Met 100.000 TikTok-volgers werkte ze bij NOS op 3, NOS Stories, VPRO en Pointer. Ze werkt nu voor Nieuwscheckers. In 2022 ontving ze de Piramidependel tijdens het Skepsiscongres voor haar bijdrage aan het skeptisch gedachtegoed.

spreker:

Dries Depoorter is een kunstenaar die werkt rond privacy, AI, surveillance en sociale media. Hij maakt interactieve installaties, apps en games. Voorbeelden zijn The Follower, dat met openbare camera's en AI de locatie van Instagram-foto's achterhaalt & The Flemish Scrollers, dat Belgische politici tagt als ze tijdens werk op hun telefoon kijken.

panel:

Ali Haselhoef, concept-ontwikkelaar Innovatie Journalistiek bij KRO-NCRV, onderzoekt en implementeert nieuwe journalistieke tools om misinformatie en polarisatie tegen te gaan. Vooral jongeren zien veel nepnieuws en de situatie verergert door generatieve AI die publicatie en individuele targeting vergemakkelijkt. Dankzij innovatieve concepten heeft KRO-NCRV al diverse nominaties en prijzen gewonnen.

panel:

Milena Boudinova, na haar studie aan de kunstacademie heeft Milena zich door de jaren ontwikkeld als documentaire- en programmamaker (o.a. bij de KRO-NCRV en de VPRO) en later als televisieproducent en conceptontwikkelaar. Nu is zij Eindredacteur Programmaontwikkeling bij omroep HUMAN.

tweedaagse hackathon

Tijdens de tweedaagse hackathon op 6 en 7 juni duiken we in op de impact van AI en ons vertrouwen. Studenten, omroepmedewerkers en experts uit het werkveld werken samen aan innovatieve concepten en prototypes. De deelnemende omroepen zijn NOS, Omroep HUMAN, Argos en VPRO Jeugd.

Op vrijdagmiddag pitchen de teams hun ideeën aan de jury en het publiek tijdens open demo's. Mis dit spektakel niet! Kom langs en laat je verrassen door de briljante creaties en ideeën van de hackathon.

wil je hier ook tussen zitten?

bezoek de open demo's!

datum: vr 7 juni 2024
tijd: 15.45 - 17.45 uur 
locatie: House of Connections, Grote Markt 21, Groningen
voor wie: iedereen die geïnteresseerd is in AI en media

Extra leuk: na de pitches van de deelnemende teams aan de hackathon vindt er een afsluitende netwerkborrel tot 17.45 uur plaats.

En: de deelname is gratis! Meld je nog snel even aan door een mail te sturen naar: medialab@vpro.nl

vorige Publieke Pioniers

  • over Publieke Pioniers

    Publieke Pioniers is een intiatief van het VPRO Medialab en NPO Innovatie om vanuit de omroepen samenwerking op te zoeken met makers, innovators, en instellingen in het hele land. We zoeken innovatie-hubs op, starten intensieve samenwerking met onderwijs-instellingen waar de media-makers van morgen worden opgeleid. Dat doen we ondermeer in een unieke combinatie van publieke events en hackathons, in wisselende partnerships maar altijd op locatie. In 2024 organiseren we:

    • Publieke Pioniers #4: ai for all Bibliotheek Rozet, Arnhem, maart 2024
    • Publieke Pioniers #5: trust me ai know Forum, Groningen, juni 2024
    • Publieke Pioniers #6: sustainability Digital Society School (HVA), Amsterdam, oktober 2024