Tijdens de zwoele zomerdagen is er nog genoeg te beleven op het gebied van cultuur. Op deze pagina tippen we een aantal evenementen, boeken en podcasts die deze zomer meer dan de moeite waard zijn.

Zomerstop

Van maandag 23 juli tot en met vrijdag 3 augustus zijn we op vakantie. In die tijd kan je luisteren naar Brainwash Zomerradio van omroep HUMAN.

Overzichtstentoonstelling Melanie Bonajo

Beeldend kunstenaar Melanie Bonajo woont en werkt afwisselend in Amsterdam en New York. Ze maakt multidisciplinair werk, waarin zij fotografie, video, performances, muziek en installaties combineert. Haar werk gaat veelal over de paradoxen die met welvaart en technologische ontwikkelingen gepaard gaan, zoals vervreemding en het verdwijnen van saamhorigheid. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht toont tot eind oktober het eerste museale retrospectief van haar video-installaties; 'The Death of Melanie Bonajo'.

Amsterdam Magisch Centrum

Wie aan de late jaren zestig denkt, ziet al snel het hippie-protest tegen de Vietnamoorlog voor zich, en de grote studentenopstand in Parijs. Het Stedelijk Museum in Amsterdam kijkt voorbij deze bekende feiten. De grote tentoonstelling 'Amsterdam Magisch Centrum' werpt nieuw licht op de grensoverschrijdende ontwikkelingen van die tijd en op het internationale karakter van Amsterdam als laboratorium voor vernieuwingen in kunst en maatschappij. De tentoonstelling loopt nog tot januari 2019.
Luister hieronder naar het interview met kunstenaar Jeroen Henneman, wiens werk onderdeel is van de tentoonstelling.

Alex van Warmerdam: L'histoire kaputt

Eye Filmmuseum in Amsterdam brengt deze zomer nieuw werk van Alex van Warmerdam samen in een speciaal voor het museum ontworpen tentoonstelling. Alex van Warmerdam - L’histoire kaputt is een eigenzinnige solo waarin personages, objecten en situaties tot leven komen in een raadselachtige, strak geënsceneerde setting, omkleed met groot geprojecteerde scènes uit Van Warmerdams films.

In samenwerking met Eye Filmmuseum maakte we de podcast serie Alex van Warmerdam, de man, het werk, de podcastPerfect om te luisteren tijdens je vlucht of lange autorit. De tentoonstelling duurt nog tot en met twee september. Luister hieronder het gesprek met Alex van Warmerdam.

Zomerse boeken

Een zwoele zomer in het vooruitzicht maar nog geen boeken in de koffer? Vermijd een last-minute stressmoment bij de stationsboekhandel: luister de interviews met schrijvers hieronder en laat je overtuigen!

Beelden aan Zee: Johan Creten

Onder de titel Naked Roots toont museum Beelden aan Zee in Den Haag een selectie van circa vijftig, vaak monumentale, sculpturen in klei en brons van de ​Belgische kunstenaar Johan Creten​. Met zowel ouder als recent werk biedt deze tentoonstelling het Nederlandse publiek de mogelijkheid om uitgebreid kennis te nemen van zijn rijke oeuvre. De tentoonstelling is nog tot 23 september te zien. Luister hieronder naar het interview met Johan Creten.

Podcasts

Podcasts zijn het ideale vakantie medium. Download ze op je smartphone of tablet en luister aan de rand van het zwembad naar de mooiste audioverhalen en documentaires. Meer weten over de Nooit Meer Slapen podcasts? Klik hier.

Viktor&Rolf in de Kunsthal

Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van het Amsterdamse luxueuze modehuis Viktor&Rolf organiseert de Kunsthal in Rotterdam in samenwerking met de ontwerpers en de Canadese curator Thierry-Maxime Loriot een grote overzichtstentoonstelling. Verslaggever en redacteur Karen Al ging naar de tentoonstelling en besprak deze in de rubriek 'Oordeel Zelf.' Benieuwd of een bezoek deze zomer de moeite waard is? Luister hieronder. De tentoonstelling is nog te zien tot 30 september.