Zo maak je Oma Toemi's Gudangan en Dawet
Bekijk de video: Ga naar TikTok
Oma Toemi maakt zo veel gerechten, ik moet er wel twee maken. Voor gudangan maak ik een sambal van kokosrasp. Wie wordt gemengd met geblancheerde groenten, kauseband, kool en taugé. Voor de dawet maak ik een siroop van citroengras. Die wordt aangelengd met kokoksmelk en rode kleurstof.
ingrediënten & benodigdheden
Gudanang
- 3 tl trassie
- 10 knoflooktenen
- 150 g rietsuiker
- 13 stukjes gedroogde kentjoer
- 1 adjumapeper
- 1 kg geraspte kokos
- 6 eieren
- 1 flinke bos kousenband
- 300 g taugé
- 1 flinke bos klaroen (of 400 g wilde spinazie als je dat niet kunt vinden)
Dawet
- 8 stengels citroengras
- 1 kg suiker
- 1 kokosnoot
- 3 el maizena
- een paar druppels rode kleurstof
- Gudanang
- Stamp de trassie, knoflook, suiker met een snuf zout fijn in een kom. Stamp de kentjoer fijn op je werkblad en voeg toe. Doe het mengsel met de koksrasp en peper in een pan en doe er zoveel water bij dat het net onder staat. Meng en breng aan de kook. Laat op laag vuur helemaal droogkoken. Roer regelmatig.
- Kook ondertussen de eieren in 9 minuten hard. Laat schrikken onder koud water en pel ze.
- Pluk de blaadjes van de klaroen. Breng een ruime pan water aan de kook en zet een bak ijswater klaar. Doe de klaroen in het kokende water en schep meteen over in het ijswater. Laat uitlekken in een vergiet en zorg dat de bak ijswater weer ijskoud is.
- Breng het water opnieuw aan de kook en doe de taugé erin. Schep na 15 seconden in het ijswater.
- Doe nu hetzelfde met de kousenband maar kook de bonen 3 minuten als het water weer kookt. Laat afkoelen in ijswater en snijd de uiteinden weg. Snijd ze in stukken van ongeveer 5 centimeter.
- Serveer de groenten met de eieren en de kokossambal.
Dawet
- Kneus de citroengras en doe met de suiker en 1 liter water in een pan. Voeg een snuf zout toe en breng aan de kook terwijl je af en toe roert. Laat 30 minuten op laag vuur pruttelen.
- Breek ondertussen de kokosnoot open. Dat gaat zo makkelijk nog niet, maar het is wel de moeite waard. Verse kokosmelk is echt veel lekkerder dan die uit blik of pak. Aan de bovenkant van de noot zitten drie zachtere plekjes, een beetje zoals bij de gaatjes van een bowlingbal. Maak die kapot, bijvoorbeeld met een schroevendraaier en een hamer. Zo kan het kokoswater eruit lopen. Drink dat op als het erin zit.
- Houd dan de kokosnoot in een hand en sla, rondom, met de achterkant van een mes in het midden van de noot. Draai de kokosnoot steeds in je hand zodat je een denkbeeldige lijn over het midden van de noot tekent. Op een gegeven moment zal de kokosnoot op die lijn breken. Nu kan je het vruchtvlees eruit wippen met een lepel.
- Schraap het bruine velletje eraf en snijd in kleine stukken. Maal met 100 ml water fijn in een keukenmachine of blender (je kan de kokosnoot ook raspen op een fijne rasp).
- Schenk er terwijl de machine draait, nog 500 ml water bij. Schenk het door een fijne zeef. Druk de kokospulp goed uit. Doe de pulp opnieuw in de mixer en voeg nog 400 ml water doe. Laat weer draaien, schenk weer door de zeef en knijp goed uit. Bewaar de kokosmelk in de koelkast.
- Zet een bak ijswater met daarop een vergiet klaar. Meng de maizena met 3 el water. Breng in een steelpannetje 300 ml water aan de kook. Voeg het maizenapapje toe en laat, al roerend 2 minuten koken.
- Schep het maizenapapje in het vergiet en druk erdoor. In het ijswater zal de maizena stollen. Bewaar de maizena tot gebruik in het koude water.
- Voeg de kleurstof toe aan de siroop en schenk door een zeef. Meng de siroop per kan of per glas met de kokosmelk en de maizena.
- Maak de dawet af zoals je limonade zou maken; een beetje citroengrassiroop in het glas en afvullen met kokosmelk. Schep er bij de liefhebbers een lepel maizena in.
Het is nog lekkerder om de siroop een dag vantevoren te maken en met de citroengras erin te laten trekken. Je maakt met dit recept meer siroop dan kokosmelk. Kokosmelk blijft niet lang houdbaar, de siroop daarentegen wel. Bewaar in een schone fles of pot in de koelkast en dan blijft het wel 3 maanden goed.
- Stamp de trassie, knoflook, suiker met een snuf zout fijn in een kom. Stamp de kentjoer fijn op je werkblad en voeg toe. Doe het mengsel met de koksrasp en peper in een pan en doe er zoveel water bij dat het net onder staat. Meng en breng aan de kook. Laat op laag vuur helemaal droogkoken. Roer regelmatig.