Na 385 brieven aan Andalusië is Stef Biemans zijn vragen ook gaan sturen aan de rest van Spanje.

Brieven aan de rest van Spanje

Drie jaar geleden kwam Stef Biemans vrij plotseling in Spanje wonen. Om zijn buren te leren kennen is hij ze vragen gaan stellen in brieven die hij stuurde. Van de antwoorden van de Andalusiërs heeft Biemans veel geleerd, maar hij is er vooral nog nieuwsgieriger van geworden. Nieuwsgierig naar al die andere Spanjaarden.

In deze nieuwe serie – een vervolg op het in 2020 met de Zilveren Nipkowschijf bekroonde Brieven aan Andalusië – stelt hij vragen over de verhalen die het afgelopen jaar het Spaanse nieuws beheersten.

Hij zag hoe migranten op de Canarische Eilanden aankwamen, hoe in Baskenland het jubileum gevierd werd waarop ETA haar wapens neerlegde, hoe de Madrileense horeca zich mengde in de lokale verkiezingen, hoe de Galiciërs riepen om aandacht zonder hun stem te verheffen en hoe de stierenvechters klaagden over gebrek aan werk door de pandemie. 

Brieven aan de rest van Spanje is een serie over een verdeeld land, waarin Biemans middels de handgeschreven brief iets van de Spaanse ziel probeert bloot te leggen. 

uitgezonden op NPO 2

over Stef Biemans

Stef Biemans (Nijmegen, 1978) is regisseur, presentator en documentairemaker. Tot voor kort woonde hij in Nicaragua waar hij ook televisieprogramma’s maakte (Aventados en Metrópolis Nicaragua).

In 2007 maakte Biemans voor VPRO’s Villa Achterwerk het programma Brieven uit Nicaragua, waarin hij brieven over het leven van kinderen in Nicaragua beantwoordde. Hij ontving hiervoor diverse onderscheidingen en prijzen waaronder de Beeld en Geluid Award en de Cinekid vakjuryprijs.

In 2011 stapte hij over naar Metropolis dat in 2020 weer terug op de televisie kwam. In 2014 maakte hij Amor met een snor: een programma over de liefde in Latijns-Amerika. In 2016 maakte hij Americanos, een reisserie over migranten die vanuit Midden-Amerika naar de grens van de Verenigde Staten reisden. In 2018 was Stef te zien in de zesdelige VPRO-reisserie Over de rug van de Andes en in 2019 maakte hij het gelauwerde Brieven aan Andalusië. Voor deze serie ontving hij een Zilveren Nipkowschijf. Momenteel werkt hij aan een nieuwe serie over Midden-Amerika. In dit interview in Trouw vertelt hij daar iets over.

in de pers

regie en presentatie Stef Biemans

research en productie Barbara Smit, Carlijn Teeven

camera Remco Bikkers, Jackó van ‘t Hof, Ivan Castineiras

geluid Jillis Schriel, Simone Galavazi, Diego Casares, Sebastiaan Dijkstra

montage  Joël Hielckert, Stef Biemans

eindredactie Joyce Daamen

advies Roel van Broekhoven

kleurcorrectie Gerhard van der Beek 

fixers Alejandro Avila, Alicia Justo, Samara Velte

marketing Bert Bentslink, Johan van de Garde

online redactie Elmar Veerman, Dewi Oudijk

productie vpro Nicole Frints

audionabewerking Jeroen Goeijers

vormgeving Joost Gulien

ondertiteling Cara Asenjo-Fernandez, Olga van Rhijn

meer series met Stef