In 'Brommer op zee' interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

aflevering 8 mei

boekentips

  • Wilfried tipte het boek Stadsnomade van de Schotse schrijver Amy Liptrot. Hierin reist de hoofdfiguur van de Orkney-eilanden in Schotland, via Londen naar Berlijn. Om daar het leven te ‘pakken’, maar dat lukt niet. Ondanks de mogelijkheid contact te maken met vele mensen en mannen via sociale media en datingapps, voelt ze zich toch vooral heel erg eenzaam.
     
  • En Ruth klom in haar boekenkast en trok daar een meesterwerk uit. Dankzij de referentie in Onder asfalt van Maarten van der Graaff kreeg ze zin om dit belangrijke werk in de geschiedenis van de literatuur opnieuw te lezen: 2666 van Roberto Bolaño.

Kijk voor alle boekentips uit de uitzendingen op deze pagina.

in de uitzending

Tessa Leuwsha (1967), schrijver en documentairemaker, was te gast over haar nieuwe boek De wilde vaart. Na tegenslag door het uitbreken van het coronavirus besluiten Leuwsha en haar man in een open boot op de rivieren en kreken van Suriname op zoek te gaan naar hun eigen kern en de overlevingsdrift van een volk. 

Ook gingen Wilfried en Ruth in gesprek met Maarten van der Graaff (1987), schrijver van romans en gedichten. Hij schreef Onder asfalt, een roman waarin op een dag alle snelwegen in Nederland verdwenen zijn, en over hoe Nederland daardoor plots in een ontoegankelijke wildernis verandert. 

Schrijver Marion Bloem (1952) schreef een tekst over haar bezoek aan een autodemontagebedrijf bij beeld gemaakt door filmmaker Rob Hodselmans.

In het schrijfhok nam Thomas Verbogt (1952) plaats. Al ruim 40 jaar schrijft hij verhalen, toneelstukken, columns en romans waaronder Perfecte stilte en Als de winter voorbij is. Bij Brommer op zee zal hij ter plekke een brief schrijven. Hij schreef een brief aan het dorp Bergen aan zee.

En er was een portret van de Surinaamse schrijver Cynthia Mc Leod (1936) in haar huis is Paramaribo gemaakt door filmmaker Cindy Kranenburg. De Brommer op zee-boekenclub leest in de maand mei haar internationale en verfilmde bestseller Hoe duur was de suiker?. Meer informatie daarover is hier te vinden.

lees en praat mee in de boekenclub

De boekenclub van Brommer op zee behandelt iedere maand een nieuw boek. Een Nederlandse of Vlaamse auteur begeleidt de lezers door middel van notities door zijn of haar boek heen. Deze maand lezen we: Hoe duur was de suiker?  van Cynthia Mc Leod. Meer informatie over het boek vind je hier.

Meer informatie over de boekenclub vind je hier. Lees elke maand gratis mee via onze Brommer op zee-app. Download 'm via de app- of playstore.