In 'Brommer op zee' interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

aflevering 17 april

boekentips

Deze uitzending hadden Wilfried en Ruth twee boekentips als volgt:

  • Messi en Suárez. De gelekte gesprekken van Carolina Trujillo
     
  • Amy Bloom's memoir In liefde in de vertaling van Janine van der Kooij

Kijk voor alle boekentips op deze pagina. 

in de uitzending

Te gast was schrijver en columnist Raoul de Jong. Vorig jaar verscheen zijn boek Jaguarman over zijn zoektocht naar zijn Surinaamse voorouders. Tijdens het schrijven van het boek takelde zijn Nederlandse grootvader steeds verder af. De Jong besloot met hem in gesprek te gaan, over hun grote verschillen, de generatie van zijn opa en huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Die gesprekken resulteerden in een nieuw persoonlijk boek: Gesprekken met opa

Ook spraken we met dichter Mustafa Stitou. Hij debuteerde op negentienjarige leeftijd met de dichtbundel Mijn vormen. Voor zijn poëzie ontving hij onder andere de Jan Campertprijs. Stitou schuift aan met Waar is het lam?, zijn vijfde bundel. Hierin onderzoekt hij vanuit verschillende invalshoeken het drama van het offer. Veel gedichten laten zich lezen als een associatief commentaar bij het Bijbelvers waaraan de bundel zijn titel ontleent - de vraag van Isaak aan zijn vader, de patriarch Abraham, als ze onderweg zijn naar de offerplaats en de schrik het kind om het hart slaat. Droom en werkelijkheid, vrees en verlangen, het persoonlijke en politieke lopen door deze bundel continu door elkaar.

In het schrijfhok was Nazmiye Oral te gast. Oral is actrice, theatermaker en schrijver. Recentelijk was ze te zien in de Netflix-serie Undercover. Ze schreef de roman Zehra en columns in onder andere de Gelderlander, Opzij en de Volkskrant. Oral schreef een brief over de maan.

En we gaan op pad met boekenconducteur Everhard Arends. Hij runde jarenlang een boekhandel en geeft nu leestips aan treinreizigers.

lees en praat mee in de boekenclub

De boekenclub van Brommer op zee behandelt iedere maand een nieuw boek. Een Nederlandse of Vlaamse auteur begeleidt de lezers door middel van notities door zijn of haar boek heen. Deze maand lezen we: Taal zonder mij van Kristien Hemmerechts. Meer informatie over het boek vind je hier.

Meer informatie over de boekenclub vind je hier. Lees elke maand gratis mee via onze Brommer op zee-app. Download 'm via de app- of playstore.