Ook in Riyadh is de toon veranderd. Bin Farhan, ooit luchtvaartondernemer, bestuurt het ministerie alsof het een beursgenoteerd bedrijf is. Onder zijn leiding werd gepraat met de Jemenitische Houthi-rebellen én met aartsrivaal Iran. Niet uit liefde, maar uit rekenkracht.
En dan Qatar – klein, schatrijk, strategisch. Abdulrahman Al Thani, premier én minister van Buitenlandse Zaken, herstelde eigenhandig de relatie met Saoedi-Arabië.
De Qatarese topdiplomaat maakte een einde aan de impasse die sinds de Arabische Lente van 2011 boven de Golf hing, toen Qatar en Saoedi-Arabië lijnrecht tegenover elkaar stonden.
Al Thani stond eerder aan het roer van het Qatarese staatsinvesteringsfonds, dat onder zijn leiding de grootste buitenlandse investeerder in Duitsland werd.
Geen prestigeprojecten meer in Londen, wél stabiele winsten in Beieren. Diezelfde zakelijke aanpak zie je nu terug in zijn buitenlandse beleid.
En zo ontstaat er een nieuwe regionale as. Soedan is hun nieuwste testcase. De tijd van bemiddelen is voorbij – nu wordt er openlijk gekozen.
De Soedanse leider Burhan bezocht alle drie de hoofdsteden. Sindsdien krijgt hij de wind in de rug.
(tekst loopt door onder foto)