Van lange reportage tot korte nieuwsflashes: Bureau Buitenland neemt ons iedere week mee de wereld in. In de rubriek The Best of: Bureau Buitenland maken we een wekelijks een selectie van de drie meest noemenswaardige fragmenten die de lucht in gingen.

Deze week gaf Katy Sheriff in haar reportage een inkijk in het Braziliaanse leven, terwijl de Amerikaanse politicoloog Francis Fukuyama speculeert over een nieuwe Koude Oorlog. In de studio zaten Christ Klep en Frank Pieke klaar om hun ideeën hierover te delen. 

interview: Francis Fukuyama

25 jaar na zijn omstreden essay ‘The End of History?’ lijkt de wereld op de drempel van een nieuwe Koude Oorlog. Maar in 2014 liggen de kaarten anders: China groeide uit tot tweede economie van de wereld, en de exploderende middenklasse van dat land zal bepalend zijn voor de toekomst van de hele wereld. Chris Kijne sprak met de Amerikaanse politicoloog Francis Fukuyama.

De paraplu-'revolutie' in Hong Kong

Ook Hong Kong kent een welvarende middenklasse. En veel leden van die klasse hebben deze week als steunbetuiging aan de studenten meegedaan aan de massale demonstraties in het centrum van de stad. De vraag die boven dit protest hangt is: gaat Peking buigen? En als dat onwaarschijnlijk is, waarom gaan zoveel burgers dan toch de straat op? In ons buitenlandpanel een analyse met militair historicus Christ Klep en hoogleraar Moderne China Studies aan de Universiteit Leiden Frank Pieke.

reportage: Verkiezingen in Brazilië

Zondag zijn er in Brazilië verkiezingen, en zittend president Dilma Rousseff krijgt een zware dobber aan tegenkandidaat Marina Silva. Verslaggever Katy Sherriff reisde naar Noordoost Brazilië, naar de de deelstaat Pernambuco. Van oudsher is deze regio een bolwerk van de regerende arbeiderspartij PT van Roussef. Maar verassend veel mensen blijken het toch tijd te vinden voor verandering.

meer van Bureau Buitenland