In Sierra Leone zijn zeker 123 patiënten en medewerkers van één ziekenhuis in quarantaine geplaatst. Onder hen zijn vier Nederlanders: twee artsen, waarvan één met zijn vrouw en kind. “De artsen werken in het Masanga Ziekenhuis in Tonkolili waar vorige week een patiënt aan ebola overleed”, zegt Frank van Raaij, voorzitter van de stichting Masanga Nederland in het VPRO-programma Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

De 27-jarige patiënt overleed na twee dagen ziekenhuisopname. Na overlijden bleek uit tests dat de patiënt ebola had. “De verdenking van de ziekte was er, dus de patiënt is speciaal behandeld om besmetting te voorkomen”, zo zegt Van Raaij. Uit voorzorg zijn alle 123 patiënten en medewerkers van het ziekenhuis toch in quarantaine geplaatst voor de duur van drie weken. Artsen zonder Grenzen Nederland heeft artsen naar het ziekenhuis gestuurd om de aanwezige patiënten te kunnen behandelen.

De vier Nederlanders moeten nog twee weken in hun huizen blijven, net als een Britse arts. De overige 118 patiënten en medewerkers zitten in grote gebouwen op het terrein van het ziekenhuis. “Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlanders en hun familie. Ze zijn geschrokken, maar maken het goed. Vooral de communicatie is lastig, omdat één van de Nederlandse artsen en de Britse arts geen bereik hebben met hun mobiele telefoon in hun huis. Het contact met de buitenwereld gaat daarom moeizaam”, zegt Van Raaij tegen de VPRO.

Uit eerste onderzoek blijkt dat de overleden patiënt waarschijnlijk in de hoofdstad Freetown besmet is geraakt met ebola. Het is het eerste ebola-geval in het district Tonkolili in meer dan 150 dagen. De Stichting Masanga Nederland, onder voorzitterschap van Van Raaij, ondersteunt het ziekenhuis financieel.

Klik op de afbeelding hieronder voor het gesprek met Frank van Raaij, voorzitter van de stichting Masanga Nederland