De Dominicaanse Republiek dreigt Dominicanen van Haïtiaanse afkomst massaal naar Haïti uit te gaan zetten. 'Het kan gaan om tot wel 200.000 mensen,' zegt Jan Voordouw, landendirecteur Haïti bij Cordaid, in Bureau Buitenland.

Het oude eiland Hispaniola, waar Christoffel Columbus ooit voet aan wal zette, bestaat tegenwoordig uit twee onafhankelijke landen. Haïti in het westen, en de Dominicaanse Republiek in het oosten. In de loop der jaren hebben bijna een miljoen Haïtianen aan de Dominicaanse kant van het eiland wortel geschoten. Maar nu keert de Dominicaanse regering zich tegen deze bevolkingsgroep, en dreigt ze te beginnen met het en masse uitzetten van ‘ongeregistreerde’ Haïtianen.

Tot 2010 kregen kinderen van Haïtianen die in de Dominicaanse Republiek geboren werden een geboortecertificaat waarin ze aangemerkt werden als Dominicanen. Dit veranderde na een beslissing van het Constitutionele Hof, dat besloot om de Wet op de Vreemdelingen te herzien. Vanaf 2013 waren de nakomelingen van Haïtiaanse migranten hun legale status in de Dominicaanse Republiek kwijt.

Over de motieven achter deze nieuwe wet bestaan verschillende ideeën. Veel mensen denken dat de politiek van Haïtianen af wil,' aldus Voordouw. 'Er komen verkiezingen aan, en politici denken dat ze meer kans hebben om verkozen te worden als Haïtianen niet meedoen.' Ook bestaat er al jarenlang veel discriminatie tegen Haïtianen in het land, waar sommige politici op in lijken te spelen.

Of het plan ook daadwerkelijk zal worden uitgevoerd is niet helemaal zeker. Er is veel kritiek geweest van andere landen in de Caraïben, de Haïtiaanse president Michel Martelly, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties. De Dominicaanse president Danilo Medina heeft inmiddels beloofd om de uitzettingen in ieder geval tot augustus uit te stellen en mensen niet massaal uit te zetten. Dit laatste roept wel de vraag op of mensen niet in kleine groepjes uitgezet gaan worden. ‘In een normale week worden er ongeveer 50 mensen van de Dominicaanse Republiek naar Haïti gestuurd,’ aldus Voordouw. De vrees bestaat dat dit aantal langzaam wordt opgeschroefd.

Luister het fragment met Jan Voordouw hieronder terug.

meer van Bureau Buitenland