De Oezbeekse president Islam Karimov (78) is overleden. Gisteren sprak Bureau Buitenland Elena Paskaleva over Oezbekistan, één van de meest gesloten en geheimzinnige landen ter wereld.

Gisteren hadden wij Elena Paskaleva in de uitzending om te praten over de situatie in Oezbekistan. Geruchten over de gezondheid van Karimov vielen samen met de 25 jarige onafhankelijkheid van Sovjetunie die gisteren gevierd werd. Tijdens deze festiviteiten ontbrak Karimov al.

De Oezbeekse bevolking was meer bezig met de voetbal overwinning op Syrië dan met de gezondheidstoestand van hun president. Een gala, waar Karimov traditiegetrouw danste om zijn gezondheid te tonen, werd afgelast en de bloemen op het grote Onafhankelijkheidsplein werden neergelegd door de huidige premier. “Dit is belangrijk”, stelt Elena, “omdat diegene die de bloemen neerlegt gezien wordt als de opvolger van Karimov”. Nu verschillende bronnen zijn overlijden bevestigen kan er dus pas echt gespeculeerd worden over die opvolger.

Naast de premier wordt ook de huidige minister van financiën gezien als mogelijke kandidaat, al is dat volgens Elena onwaarschijnlijk: “De persoon die nu Karimov gaat opvolgen zal iemand zijn die de relatie met Rusland in stand houdt”. Rusland is altijd een belangrijke handelspartner geweest van Oezbekistan, ook door de economische relaties tijdens de Sovjet-periode. “Er zijn heel veel handelsrelaties en nu ook tijdens de veto op Rusland komen er veel goederen uit Oezbekistan”. De minister van financiën wordt meer gezien als pro-westers, terwijl de premier een betere band met Rusland heeft.

Wie het ook wordt, de situatie in het land zal niet direct verbeteren. “Ik denk, eerlijk gezegd, dat het niet heel veel gaat veranderen in Oezbekistan. Omdat Karimov in 25 jaar een regime heeft opgebouwd en zijn elite is heel erg gehecht aan de huidige situatie”. Daarnaast is 40 procent van de 32 miljoen inwoners onder de 25, wat betekent dat zij nooit een andere president hebben meegemaakt.