Gambia wacht vandaag in spanning af of ze na 22 jaar eindelijk een andere president zullen krijgen. Onder president Yahya Jammeh’s repressieve regime kent het land grote armoede, mensenrechtenschendingen en weinig democratie. Zal hier na vandaag verandering in komen?

Wat gebeurt er nu?

Eerder vandaag gingen de stembureaus open. Hier zullen de 880.000 stemgerechtigde Gambianen hun stem uitbrengen door een knikker in een soort melkbus met de kleur en foto van hun presidentskandidaat te stoppen.

Internationale nieuwsorganisaties melden dat de Gambiaanse autoriteiten enkele uren voor de verkiezingen het internet uit de lucht hebben gehaald en dat telefoongesprekken uit het buitenland worden geblokkeerd. Dit alles maakt het moeilijker voor de oppositie om zich te mobiliseren en kiezers op de hoogte te houden.

Ook heeft Jammeh een verbod op protesten aangekondigd. Daarbij moet worden gezegd dat niemand reden heeft om te demonstreren omdat er onmogelijk gefraudeerd kan worden met het Gambiaanse knikker-stemsysteem.

Vrouwen tellen in Gambia de knikkers op de dag voor de verkiezingen.

Goddelijke interventie

Hoewel er een verenigde oppositie is, is het dus nog maar de vraag of dit genoeg zal zijn om Jammeh van zijn troon te stoten. Antropoloog Marloes Janson legt uit dat het er om gaat spannen: "Yahya Jammeh heeft nog steun, maar de coalitie wordt steeds groter. Vooral door veel jongeren, maar laten we niet de rol van Gambianen in de diaspora, in Noord-Amerika en Europa, vergeten."

Ook de Gambianen die Jammeh’s politieke onderdrukking zijn ontvlucht mogen vanuit het buitenland stemmen. Waarschijnlijk gaat hun stem uit naar de coalitie. Jammeh zelf zegt dat een goddelijke interventie ervoor zal zorgen dat hij opnieuw verkozen wordt.

Yahya Jammeh voert campagne enkele dagen voor de verkiezingen.