Klokkenluider waarschuwde Defensie al over misstanden Supreme

Bureau Buitenland ,

Het ministerie van Defensie was al gewaarschuwd over misstanden bij het cateringbedrijf Supreme, dat het ministerie mogelijk voor miljoenen euro’s benadeeld heeft. Dat onthult Chris Vos in Bureau Buitenland, een oud-medewerker die in 2013 de klok luidde.


‘Naar aanleiding van alle berichtgeving laat ik uitzoeken wat er precies is gebeurd’. Zo reageerde minister Hennis van Defensie afgelopen week, nadat Bureau Buitenland een internationale fraudezaak aan het licht had gebracht.

Het ging hierbij om het cateringbedrijf Supreme, dat een soort tussenbedrijf had opgericht (JAFCO), waardoor het de kosten voor leveringen aan Amerikaanse militairen kunstmatig hoog kon maken.

Mogelijk is ook de Nederlandse militaire missie in Afghanistan voor miljoenen euro’s getroffen op deze manier. Minister Hennis zou laten uitzoeken hoe dit zit. Maar had zij niet al veel meer over deze zaak kunnen weten?

‘Defensie niet bevoegd’

Chris Vos is in 2013 hoofd inkoop van groenten en fruit bij JAFCO, het tussenbedrijf van Supreme. Hij krijgt echter een conflict met zijn werkgever en besluit om aan de bel te trekken bij het ministerie van Defensie over de misstanden die er spelen.

In een e-mail van Vos aan het Bureau Integriteit van Defensie valt te lezen: ‘De Nederlandse overheid (…) is door de firma Supreme Foodservice (…) ernstig financieel benadeeld. Ik wens hier een verklaring en getuigenis over aan te leveren maar wens bescherming van de Nederlandse overheid in deze. Ik heb bewijzen in hand die u zullen overtuigen van de bewust opgezette fraude die plaatsgevonden (…)

Uit de reactie van Defensie op Vos’ e-mail blijkt dat men de zaak zeer serieus nam. Toch zag Defensie geen noodzaak om tot actie over te gaan: ‘Uit uw melding maak ik op dat de vermeende fraude niet door een of meer defensiemedewerkers, maar door een externe is of nog wordt gepleegd. Defensie is alleen bevoegd (…) maatregelen te nemen tav eigen medewerkers.