Jaipur, de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan, is de afgelopen dagen het toneel van het grootste gratis literatuurfestival ter wereld: het Jaipur Literature Festival. Elk jaar komen er honderdduizenden mensen op af. Ook de internationale media weten het inmiddels te vinden. Want bekende schrijvers van over de hele wereld, en natuurlijk uit India zelf, treden er op. Ze lezen voor uit eigen werk, geven lezingen en gaan ook in debat. Dit jaar is al de tiende editie, maar toch is dit massale literaire festijn in Nederland nog vrij onbekend.

Journalist en schrijver Alexander Reeuwijk was meerdere malen één van die bezoekers. Hij heeft gezien hoe het festival begon als een klein evenement en inmiddels is uitgegroeid tot het grootste gratis literatuurfestival in zijn soort: “Het festival begon als onderdeel van een ander cultureel festival in Jaipur met het idee om literatuur toegankelijker te maken. Ze deden dat door studenten en auteurs aan elkaar te koppelen.  Elke keer werd het groter en nu komen er dus heel erg veel mensen op af.”

Schrijvers worden er ontvangen als popsterren door de vele studenten die het festival bezoeken. “Je ziet jongeren zelfs op straat slapen omdat ze geen geld hebben voor een hotel, maar er wel heel graag bij willen zijn”.

Op het festival vieren ze vooral literatuur en cultuur, maar er zijn ook felle discussies over actuele onderwerpen. “Er wordt veel over politiek gesproken. Het festival heeft een hele open debatcultuur en daardoor zijn er goede discussies. Het is dus niet alleen mooie praat over literatuur, maar het gaat er ook  echt over wat er speelt in India zoals nu bijvoorbeeld het nationalisme zoals dat door premier Modi wordt gepropageerd.”

Alexander Reeuwijk is te gast in Bureau Buitenland om over het bijzondere festival te vertellen.