Ze zijn jong, strijdlustig en bang dat op een dag ‘hun Frankrijk’ zal ophouden te bestaan: Bureau Buitenland ging op pad met de jonge patriotten van het extreemrechtse Front National.

Terwijl alle ogen gericht zijn op onze Tweede Kamer-verkiezingen vinden volgende maand in Frankrijk verkiezingen plaats die grote gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van Europa.

De rechtse republikeinen zijn verstrikt in corruptieschandalen en de linkse socialisten zijn het historisch dieptepunt onder president Hollande nog lang niet te boven.

Marine Le Pen van het Front National werpt zich ondertussen op als dé stem van het vergeten Frankrijk. Met succes, zo lijkt het: zij voert de peilingen aan en is daarmee verzekerd van deelname aan de beslissende ronde.

Hoewel de kans groot is dat zij het dan moet afleggen tegen de onafhankelijke kandidaat Macron, weten de Fransen: sinds de verrassingen van het Brexit-referendum en de winst van Trump is alles mogelijk.

Waar vroegere aanhangers van Jean-Marie Le Pen vaak nog aarzelden kleur te bekennen is het Front National in relatief korte tijd uitgegroeid tot een ‘normale’ partij met een actieve achterban. Vooral onder jongeren wint het FN aan populariteit: hoewel bij de laatste regionale verkiezingen in 2015 het opkomstpercentage onder jongeren laag was (35%), was het Front National bij de eerste ronde de grote winnaar onder jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar.

Saskia Houttuin reisde naar de Isère en ging daar op pad met de jonge patriotten van het Front National. En ze ontdekte hoe de partij ook in eigen familiekring floreert...

meer van Bureau Buitenland