Goed nieuws voor homo’s en lesbiennes in Taiwan, het eiland gaat het homohuwelijk toestaan. Dat is een mijlpaal voor Azië, Taiwan is het eerste land waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen.

“Ik was met mijn partner toen ik het hoorde en we sprongen een gat in de lucht”, zegt Sukey. Ze woont zelf in Beijing en heeft de liefde van haar leven leren kennen via LesPark, een lesbische organisatie in de Chinese hoofdstad.

De twee vrouwen gaven elkaar eerder deze maand het ja-woord in Beijing. “Ik vond het wel moeilijk om het onze ouders te vertellen, maar die waren direct blij voor ons. Ze hielpen ons zelfs met de voorbereidingen voor de bruiloft.”

Hun huwelijk is niet wettelijk erkend. “Zodra de wet in Taiwan is veranderd, vliegen we er heen om het officieel te registeren”, vertelt Sukey. De Taiwanese regering heeft van het constitutioneel hof twee jaar gekregen om de wet te veranderen.

Sukey betwijfelt of China het homohuwelijk ook zal toestaan. “China is nog heel traditioneel. Dat is jammer. Ook al zijn wij twee vrouwen, we zijn net als ieder ander getrouwd stel.”

Vanavond 20.00 uur in Bureau Buitenland NPO Radio 1 spreekt Cindy Huijgen met Sukey.

meer van Bureau Buitenland