De situatie in Jemen is uitzichtloos. Naast de vele oorlogsslachtoffers dreigt er voor 7 miljoen mensen de hongerdood. En of dit nog niet erg genoeg is kampt het land nu ook nog met een cholera-epidemie. Grootschalige humanitaire hulp is nodig, maar de enige toegangspoort, de havenstad Hudayda, dreigt ook aangevallen te worden.

Jemendeskundige Marina de Regt vertelt in het NPO radio 1 programma Bureau Buitenland over de uitzichtloze situatie. “Vrienden die ik regelmatig spreek zijn de wanhoop nabij. Je denkt steeds, het kan niet erger, maar het wordt toch steeds erger”. Haar vriendin Fatoum vertelt over haar leven in Sana’a, de hoofdstad van Jemen.

“Met ons gaat het niet goed, cholera is hier uitgebroken en de noodtoestand is uitgeroepen. Er gaan elke dag wel mensen dood door deze rotziekte. Laatst overleden er wel 30 binnen vierentwintig uur. Dat komt door de onhygiënische omstandigheden, er ligt overal afval op straat. Maar het echte probleem is schoon drinkwater. We drinken citroensap in plaats van water om besmetting te voorkomen, en we wrijven de uitgeperste citroenen in onze handen want handen wassen kan natuurlijk ook niet.”

Er zijn alleen al in Sana’s zo’n 620 mensen bezweken aan cholera, zegt de Regt. “Er is amper meer toegang tot het land, vuilnis wordt niet meer opgehaald en er lopen ratten… Fatoum vertelde ook nog dat het regent, dus het afval drijft nu door de straten.” In Jemen is inmiddels de noodtoestand afgekondigd. 

Humanitaire organisaties hebben president Trump opgeroepen om de steun aan de Saudische coalitie, die Jemen bombardeert, te staken. Maar de Regt weet dat dit niet gaat gebeuren. “De coalitielanden hebben elk eigen belangen en twee jaar van vredesbesprekingen zijn op niets uitgelopen. Het is een groot wespennest, waar niet veel vooruitgang zit”.

Luister hier het hele gesprek met Marina de Regt in Bureau Buitenland terug.

meer van Bureau Buitenland