De Amerikaanse ecoloog Bernie Krause reist al veertig jaar de hele wereld over om geluiden in natuurgebieden op te nemen. Maar de afgelopen jaren deed Krause een verontrustende ontdekking in zijn opnames: de natuur valt stil... Vooral in Sugarloaf Ridge State Park, een natuurgebied bij hem in de buurt, is dat bijzonder goed te horen.

 

Hij loopt met een microfoon en koptelefoon door Sugarloaf park naar zijn vaste opnamelocatie. ‘Wanneer je de opnames door de jaren heen naast elkaar zet, dan hoor je precies hoe de natuur daar stilvalt,’ vertelt Bernie.

Met behulp van spectrogrammen kan Krause precies zien welke frequentie van dier- en natuurgeluiden wegvallen. Luister hieronder de opname uit Sugarloaf.

 

Het is 2004. We horen het geruis van een beekje en luidkeels tjilpende vogels. 'Tekens van een gezond ecosysteem,' aldus Krause.

De volgende vijftien seconden zijn opgenomen in april 2009. De lente is door klimaatverandering dat jaar twee weken te vroeg begonnen. Dit verstoort de timing van de vogelmigratie. Daarom horen we ook minder vogels. Het beekje stroomt nog wel.

Daarna volgt een opname van Sugarloaf in april 2014. Op dat moment teistert al drie jaar extreme droogte de staat Californië. Het is de ergste droogte in de geschiedenis. In de verte horen we nog een paar vogels, maar het beekje ligt droog.

Krause gaat in 2015 weer terug naar Sugarloaf. Hij zucht en zegt: 'Stilte... Totale stilte.'

Krause heeft zo nog meer voorbeelden van het effect van klimaatverandering en menselijk handelen op de 'akoestische gezondheid' van ecosystemen. Hieronder nog drie voorbeelden uit Costa Rica, Fiji, en een ander gebied in de VS, Lincoln Meadows. In Costa Rica horen we de effecten van illegale houtkap, en in Fiji koraalrif dat levenloos is geworden door verzuring van de zee.

Bernie's vaste opnamelocatie in Sugarloaf

Maar Krause vindt vooral het laatste voorbeeld schrijnend. ‘In Lincoln Meadows wordt het bos beheerd door middel van “selectieve houtkap”,’ legt hij uit, ‘een methode dat door de lokale overheid en houtkapbedrijven als duurzaam wordt gezien.’ Op het oog merk je volgens de ecoloog weinig van de houtkapindustrie in Lincoln Meadows. ‘Maar de opnames liegen niet,’ zegt Krause.

Wereldwijd verstomt de natuur. Krause weet zich er geen raad mee. Hij hoopt dat zijn archief met meer dan 2,000 opnames de natuurgeluiden kan behouden die nu verloren zijn.

meer van Bureau Buitenland