Op een fiets in hartje Amsterdam kwamen de Groene Meisjes uit Jakarta op dit idee: fastfood gezonder maken. Correspondent Wilma van der Maten nam voor een reportage een kijkje op de menukaart en proefde de lekkernijen.

Heni en Helga, ook wel de 'Groene Meisjes' genoemd, gingen op zoek naar hét duurzame ingrediënt om deze droom te verwezenlijken en groeiden uit tot een van de meest succesvolle jonge bedrijven in Indonesië. Terwijl iedereen palmolie gebruikt bij het frituren van fastfood, gebruiken zij kokosolie. Hiermee maken ze fastfood in Jakarta gezonder, want minder vet, maar ook duurzamer. Zo willen ze ook wat terug doen voor de boeren in de omgeving. Investeerders en bedrijven investeren namelijk zelf in de duurzame onderneming, waarbij de boeren uiteindelijk maar liefst 60 procent krijgen van de opbrengst. De Groene Meisjes maken onder andere vegetarische burgers met spinazie en champignons. Dit noemen zij de specialiteit van het huis.

Met een businessplan zijn zij aan de slag gegaan om hun droom te verwezenlijken. Het jonge fastfoodrestaurant is uitgegroeid tot een van de populairste en meest succesvolle duurzame ondernemingen in Indonesië. Forbes reikte zelfs een award voor ‘beste ondernemer’ uit aan deze jonge ondernemers in Jakarta.

Het is volgens Heni van belang dat er een goede leefomgeving ontstaat voor de boeren. Daarvoor helpt Heni ook bij het opzetten van een nieuw dorp en een school. Heni helpt de boeren daarnaast om de oogst online te verkopen, waardoor ze zelf steeds meer te maken krijgen met management. Ook moeten de boeren uiteindelijk helemaal ecologisch te werk gaan bij het verbouwen van de producten. “Het is nog vrij primitief hier. Maar als we over een jaar terugkomen, ziet het er al een stuk beter uit.” Volgens Wilma van der Maten zijn de vegetarische burgers inderdaad erg lekker.

meer van Bureau Buitenland