'Mijn kleren, geld, schoenen en rugzak: alles pakten ze af. Alleen mijn deken mocht ik houden.' Voor migranten is de reis door Mexico een nachtmerrie. Een reportage van Edwin Koopman

Het Amerikaanse immigratiebeleid leidt wereldwijd tot grote verontwaardiging. Maar in Mexico is de situatie nog grimmiger. Het land treedt keihard op tegen migranten uit Midden-Amerika, die daardoor het slachtoffer worden van roof en verkrachting.

Machete

'Ik ben met een machete in de zij geslagen en toen ik al op de grond lag tegen mijn hoofd geschopt', vertelt de 21-jarige Gerardo Velásquez die uit Honduras komt. 'Ze hebben alles afgepakt: mijn geld, telefoon en zelfs mijn schoenen hebben ze meegenomen. Alleen de kleren die ik aanhad en mijn deken mocht ik houden.'

Onveiligheid op de reis naar het noorden is voor migranten al jaren een probleem maar is het afgelopen jaar sterk toegenomen door het in werking treden van Programa Frontera Sur (Plan Zuidgrens).

Meer controle

Mexico kondigde dit plan in 2014 aan op verzoek van de Verenigde Staten en sinds vorig jaar is het operationeel. De Amerikanen hopen dat een betere controle aan de grens in het zuiden de druk op de grens met de VS vermindert. Maar om de controleposten te omzeilen nemen migranten nu de kleine weggetjes waar de georganiseerde misdaad hen makkelijk kan opwachten en overvallen.

Cynisch genoeg zijn veel migranten hun land juist ontvlucht vanwege de vele moorden en het bendegeweld in het land van herkomst.

meer van Bureau Buitenland