In het Engelse dorp Windsor stijgt het aantal daklozen explosief, terwijl uitgerekend daar prins Harry en Meghan Markle elkaar hun ja-woord geven. Correspondent Anne Saenen neemt een kijkje bij Windsor Castle.

Op een lang kussen tegen een muur zit Sunni op straat. Een vieze winterjas bedekt zijn bezittingen die naast hem liggen opgestapeld. Hij verdiept zich in een boek terwijl de benen van bewoners en toeristen aan hem voorbijschuiven. Deze plek noemt Sunni zijn ‘thuis’. Al ruim een jaar is hij dakloos. Dakloos met uitzicht op het kasteel.

Sunni is niet de enige. Sinds 2010 is het aantal daklozen in Engeland met 169 procent gestegen. Volgens de laatste telling van eind 2017 verblijven er per nacht vijfduizend mensen op straat.

Windsor telt een tiental daklozen. Al lijkt dat misschien niet veel, ze zijn prominent in het dorpscentrum aanwezig. Op de smalle stoep tegenover het kasteel liggen twee matrassen bovenop elkaar, opgemaakt als bed. En ook het bushokje even verderop is permanent ingericht als alternatieve slaapkamer.

Koninklijk huwelijk

Gemeenteraadslid Simon Dudley vroeg de politie eerder dit jaar daklozen hard aan te pakken. Voor het koninklijk huwelijk moesten ze uit het straatbeeld verdwenen zijn.

Sommige dorpsbewoners en winkeleigenaren zijn het met hem eens. ‘Het zijn drugverslaafden die te lui zijn om te werken’, vindt taxichauffeur Mohammed. ‘Al zou je ze Buckingham Palace als huis geven, dan nog komen ze terug. Ze verdienen hier een fortuin op straat.’

'Daklozen verdienen hier een fortuin op straat'

‘Onzin’, zegt Sunni. ‘Ik leef niet op straat om rijk te worden. Het geld dat ik krijg, gebruik ik om te overleven.’ Zijn plek op straat verlaten vanwege het koninklijk huwelijk daar denkt Sunni dan ook niet over. ‘Het wordt vast mooi weer en het is een speciale dag voor prins Harry. Ik kijk er juist naar uit.’

meer van Bureau Buitenland