Benin City is het vertrekpunt voor Nigeriaanse vrouwen die naar Europa gaan. Daar belanden ze in de prostitutie en worden ze uitgebuit. Waarom blijven ze gaan? Een tweedelige reportage gemaakt door Saskia Houttuin en Sarah Haaij.

‘Jij gaat hetzelfde werk doen als alle andere meisjes hier, en dat is prostitutie’, dat kreeg Beauty (26 jaar) te horen toen ze in Italië aan kwam. Ze komt uit een gezin van acht kinderen en hoopte in Europa kapper te worden om haar moeder financieel te ondersteunen.

Beauty is lang niet de enige. Jaarlijks komen er duizenden Nigeriaanse vrouwen en meisjes naar Italië. In de afgelopen drie jaar is hun aantal explosief gegroeid. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie belandt vier op de vijf van hen in de prostitutie.

In Italië belandt vier op de vijf Nigeriaanse vrouwen en meisjes in de prostitutie

Moderne slavernij

Ze worden niet alleen slachtoffer van seksuele uitbuiting, maar ook van moderne slavernij. Onder mensonwaardige omstandigheden moeten ze bijvoorbeeld werken in de zorgsector.

‘Het lijkt wel alsof hoe meer voorlichting we geven, hoe meer meisjes vertrekken’, vertelt zuster Bibiana gefrustreerd. Ze werkt al tien jaar in een opvanghuis gerund door nonnen voor slachtoffers van gedwongen prostitutie en mensenhandel. Aan de muren hangen posters met waarschuwingen.

Volgens zuster Bibiana worden de meisjes vaak door hun ouders naar Europa gestuurd. 'Moeders weten dondersgoed wat er in Italië gebeurt, maar ze ontkennen het gewoon.'

'Moeders weten dondersgoed wat er in Italië gebeurt' - zuster Bibiana

meer van Bureau Buitenland