De grenspost is nog maar net open, en er is al een stroom Venezolanen die richting Colombia trekt. Verslaggever Edwin Koopman reisde naar de Colombiaanse grensstad Cúcuta en was getuige van het nieuwste vluchtelingendrama. Lees en luister mee.

‘De crisis is zo erg, als je eet is het toeval’, zo huilt een oudere man op de Simon Bolivarbrug, die Venezuela met Colombia verbindt. Zijn familie is uit elkaar gevallen, maar hij heeft wel contact met zijn twee zonen die naar Peru zijn gevlucht.

Dagelijks trekken tienduizenden Venezolanen de brug over. Ze zijn bepakt met tassen, koffers en karretjes en hopen in het buurland werk te vinden, inkopen te doen of de ellende in het eigen land permanent te ontvluchten. Volgens officiële cijfers blijven elke dag 2.000 tot 5.000 vluchtelingen in Colombia.

'Baantjespikkers!'

Door de vluchtelingenstroom raken de grenssteden overvol, waardoor de xenofobie onder de Colombiaanse bevolking toeneemt. ‘De Venezolanen werken voor de helft van het geld en pikken onze banen in!’, zo wordt er gemopperd in een straatarme buitenwijk van Cúcuta.

‘Ze pikken onze baantjes in!’ zo luidt het in de straatarme wijk Juan Bautista Scalabrini

De klachten hebben geleid tot de oprichting van een speciale eenheid, die Venezolanen moet oppakken en terugsturen. Volgens een medewerker van de lokale ombudsman gaat dit om 200 tot 300 mensen per dag. ‘De volgende dag komen die mensen weer terug, maar dan niet over de brug, maar door de rivier. Dat is gevaarlijk, want daar zijn bendes actief.’

De Venezolanen zien echter geen andere optie. Hun eigen land is in chaos door het dictatoriale beleid van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, de hyperinflatie en de enorme tekorten aan voedsel en medicijnen. Internationale sancties hebben nog weinig effect. Naar verwachting zal het aantal Venezolanen in Colombia voor de zomer oplopen tot 1 miljoen.

Vanavond 19.00 uur in Bureau Buitenland, NPO Radio 1, VPRO, een reportage van Edwin Koopman over het nieuwste internationale vluchtelingendrama.

meer van Bureau Buitenland