Onze genomineerden van de ‘Eikel van het Jaar’ zijn inmiddels bekend. Zeven belangrijke politieke leiders nemen het tegen elkaar op om uitgeroepen te worden voor de grootste seksist van 2017. Op wie stemt u?

Het is een spannende strijd. Iedere kandidaat heeft wel een opvallende uitspraak waarom hij de ‘Eikel van het Jaar’ verdient. Zo staat Donald Trump bekend om zijn seksistische uitspraken en zijn wet tegen abortus. ‘Op zijn eerste werkdag tekende hij een wetsvoorstel waarin de vrijheid van vrouwen om abortus te plegen verboden werd’, vertelde Carol Rock in de uitzending.

Niet alleen Trump is tegen abortus. Ook Dore van Duivenbode nomineerde Jarosław Kaczyński vanwege het verbod in Polen. 'Abortus is al heel streng in Polen en dat willen ze nóg aanscherpen door foetussen die al ten dode zijn opgeschreven niet geaborteerd mogen worden'. Ook als vrouwen nog maagd zijn, kan het vernederend zijn. Dat bewijst Abdul Fatah al-Sisi van Egypte. ‘Onder Sisi moeten vrouwelijke gevangenen vernederende maagdelijkheidstesten ondergaan’, aldus Ruth Vandewalle.

Lees verder onder de video

Naast abortus was ook verkrachting een goede reden om kandidaten te nomineren. 'Zelfs als jullie drie vrouwen verkrachten, neem ik de verantwoordelijkheid en ga ik voor jullie de cel in, zei Rodrigo Duterte tegen zijn leger’, volgens Annemarie Kas. Janneke Juffermans doet daar nog een schepje bovenop. ‘Ik denk dat Jacob Zuma het enige staatshoofd van de genomineerden is die een verkrachtingszaak aan zijn broek heeft hangen.’

Ook Pakistan past hier makkelijk tussen. ‘In Pakistan is het niet verboden om vrouwen te vermoorden, verkrachten of mishandelen. De regering wil vrouwen beschermen met een wet, maar Maulana Fazlur Rehman stelt dat zo’n wet tegen de sharia is’, aldus Wilma van der Maten. Michel Temer van Brazilië doet volgens Katy Sherriff te weinig tegen het geweld op vrouwen. ‘Het aantal verkrachtingen en moorden neemt toe. Elke twee uur wordt er een vrouw in Brazilië vermoord. De alarmerende cijfers zijn er weer.’

Op wie stemt u? Breng uw stem uit op Twitter of Facebook.