In Guatemala leiden de uitbarstingen van de Fuego-vulkaan tot tientallen slachtoffers. De internationale aandacht gaat uit naar de zoektocht naar slachtoffers en overlevenden. Maar dat er vlak na deze natuurramp ook twee inheemse boerenleiders op gruwelijke wijze zijn vermoord, wordt nauwelijks opgemerkt.

Dat stelt Guatemala-deskundige Marlies Stappers. Volgens haar vormt de vulkaanuitbarsting zo een ideaal rookgordijn om de inheemse gemeenschap de mond te snoeren.

Op maandag werden de zwaar verminkte lichamen gevonden van de boerenleiders Florencio Pérez Nájera en Alejandro Hernández García. Zij waren lid van het Comité voor Plattelandsontwikkeling (Codeca) dat strijdt voor landrechten van inheemse boeren. Het tweetal verdween op zondag na een bijeenkomst van de organisatie.

gruwelijke moorden

‘Er zijn in minder dan een maand tijd zes boerenleiders in Guatemala vermoord. Deze keer betreft het een dubbele moord die extra gruwelijk is uitgevoerd met machetes’, zegt Stappers van de organisatie Impunity Watch.

Dit is volgens haar sinds het einde van de bloedige burgeroorlog in Guatemala niet meer voorgekomen. ‘Het is duidelijk een waarschuwing naar de boerenorganisaties. Die zijn in conflict met de regerende elite over landrechten voor de inheemse bevolking.’

Donderdag 7 juni is Marlies Stappers te gast in Bureau Buitenland om 19.00u op NPO Radio 1

Boeren in Guatemala willen meer landrechten voor inheemse boeren

meer van Bureau Buitenland