De ebola-uitbraak in Congo werd dinsdag ten einde verklaard, het was de recentste uitbraak in Afrika sinds het virus werd ontdekt in 1976 door de Belg Guido van der Groen.

Het is 28 september 1976 als de baas van viroloog Guido van der Groen in het microbiologisch laboratorium van Antwerpen bericht krijgt dat er een speciaal pakketje uit Zaïre (tegenwoordig de Democratische Republiek Congo) onderweg is.

Het zijn bloedmonsters van een onbekende epidemie, die in het noorden van het land, 1200 kilometer van Kinshasa, de kop opsteekt.

raadsel

Het bloed is afgenomen van een Belgische zuster die met andere zusters en paters op een missiepost in Yambuku werkt, in de binnenlanden van Zaïre. Twee dagen later overlijdt ze. De vraag is of de Belgen haar bloed willen onderzoeken, want in Zaïre staan ze voor een raadsel.

'De piloot die de vlucht vanuit Kinshasa uitvoerde, kwam het pakketje zelf naar het laboratorium in Antwerpen brengen,' zegt Van der Groen, terugkijkend op het onderzoek dat zijn loopbaan richting gaf. 'Het zat in een thermosfles.'

Wat volgde was dagenlang onderzoek en uiteindelijk de ontdekking van een tot dan toe onbekende virus: ebola. Van der Groen reisde af naar het dorp waar in totaal 280 mensen overleden.

Tip

Gerard van Mourik was voor UNICEF in Guinee en fotograaf Chris de Bode werkte in Liberia tijdens de ebola-uitbraak. Ooggetuigen van ebola.

meer weten?

Voor meer foto's, filmpjes en informatie kunt u terecht op de website van Guido van der Groen: In het spoor van ebola.

meer van Bureau Buitenland