'De premier wil niet dat we op 10 augustus demonstreren. Dulden wij dit misbruik?', zo luidt een oproep van Roemenen uit de diaspora op Facebook. Het belooft een heet weekend te gaan worden in de Roemeense hoofdstad.

Grote aantallen in het buitenland woonachtige Roemenen zijn nu vanwege de zomervakantie in hun vaderland. Het initiatief voor de massabijeenkomst komt van diaspora-verenigingen in West-Europese landen. Naar schatting leven ruim vierenhalf miljoen Roemenen in het buitenland. Met name in Italië en Spanje wonen veel migranten uit het voormalig communistische land.

regeringscorruptie

Eind vorig jaar gebruikten de regeringscoalitie van sociaaldemocraten en centrumrechts hun parlementaire meerderheid om controversiële wetgeving goed te keuren. Zo wil de sociaaldemocratische PSD-partij dat bepaalde vormen van omkoping uit het strafrechtwetboek worden geschrapt. ‘Het is het legaal maken van corruptie,’ zegt schrijver Stefan Popa.

De half-Roemeense romanschrijver houdt de ontwikkelingen in het land waar zijn vader uit vluchtte nauwlettend in de gaten. ‘Het waren tot nu toe met name jongeren en goed opgeleide stedelijke inwoners die de straat opgaan. Deze oproep uit het buitenland is bijzonder en kan weleens leiden tot een hele grote opkomst.'

Veel Roemenen in het buitenland konden bij de laatste verkiezingen niet stemmen, omdat er te weinig stembureaus waren geopend. Ze eisen nu het aftreden van de regering.

tip

Wat houdt de corruptiewet in Roemenië nou precies in? Roemenië-kenner Jan Willem Bos legt uit.

Op Facebook en andere sociale media circuleren al weken oproepen voor het geplande protest op 10 augustus.

verbod

De gemeente van Boekarest heeft vorige week laten weten dat er geen toestemming is voor de geplande protestbijeenkomst. Op haar beurt laat het platform ‘Federation of Romanians Everywhere’ weten dat ze al eerder toestemming hebben gekregen en geen reden zien om de protesten af te blazen.

‘De regering zit heel erg in haar maag met de protestactie aanstaande zaterdag,’ zegt Popa.

Stefan Popa is te gast in de Zomer Express. Luister vanavond om 19.00 uur naar Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

meer van Bureau Buitenland