Wat hebben Bollywoodfilms, WhatsApp en heilige koeien met elkaar gemeen? Ze worden allemaal ingezet tijdens de Indiase verkiezingen. Bureau Buitenland volgt vanaf donderdag 4 april de ontwikkelingen met de serie De Heilige Koe.

Wat staat er op het spel?

Vijf weken lang reizen elektronische stemhokjes langs alle 29 staten van ’s werelds grootste democratie. Olifanten dragen de stemhokjes zelfs naar de toppen van de Himalaya om alle 900 miljoen kiezers te bereiken.

In 2014 verraste Narendra Modi iedereen door met zijn partij, de BJP, de absolute meerderheid te behalen. De partij benadrukt haar economische successen, maar volgens de oppositiepartij wakkert de BJP etnische spanningen aan en komen mensenrechten in het gedrang. Aanleiding om een zesdelige serie te maken. Vanaf donderdag 4 april, 19.00 uur, op NPO Radio 1

Presentatie: Chris Kijne
Research: Corinne Hegeman en Niyireth Koelmans

Grote overwinning Modi in India

aflevering 7: donderdag 23 mei

De wekenlange verkiezingen die in India zijn gehouden, monden uit in een klaterende zege voor zittend premier Narendra Modi. Ook de komende vijf jaar zal hij regeren over de 1,3 miljard Indiërs. Wat betekent deze uitslag voor het land? Chris Verschooten, van de Katholieke Universiteit Leuven, en India-onderzoeker Carolien Stolte zijn te gast.

Indiase banenmachine stokt voor lagere kasten

aflevering 6: donderdag 2 mei

De Indiase economie groeit als kool en toch is de werkloosheid het hoogst in bijna 50 jaar. Het zijn vooral jongeren uit lagere sociale kasten die zonder baan thuiszitten, ondanks dat dit eeuwenoude hiërarchische systeem officieel verboden is. Hoe kom je uit deze ongelijkheidscyclus? We vragen het onze gasten in deze laatste aflevering van onze serie De Heilige Koe, over India en de aanstaande parlementsverkiezingen. Te gast:  politicoloog Frank de Zwart van Universiteit Leiden en India-kenner Devi Boerema.

Crisis op het platteland in India

aflevering 5: woensdag 24 april

Elke week plegen in India tientallen boeren zelfmoord. Een aanhoudende watercrisis, lage voedselprijzen en hoge schulden drijven de boeren tot wanhoop. In 2014 zagen ze hoop in premier Modi, maar vijf jaar later is er weinig terecht gekomen van zijn ambitieuze beloftes tot innovatie op het platteland. Waarom is de situatie voor de boeren zo uitzichtloos? En lukt het Modi om hun stem terug te winnen? In de vijfde aflevering van onze serie De Heilige Koe praten we met onderzoeker Christian Siderius, verbonden aan de London School of Economics en de Universiteit Wageningen. 

De vrouwenstem in India

aflevering 4: donderdag 18 april

Vrouwen zijn enthousiastere stemmers dan mannen in India. Politieke partijen beloven dan ook van alles om de aandacht van vrouwen te trekken. Maar de vrouwen zelf ook op de kieslijsten zetten, ho maar. Hoe laten vrouwen ondanks patriarchale obstakels toch hun stem horen? En welke moeilijkheden ondervinden zij? Dit en meer in de vierde aflevering van de serie de Heilige Koe met voormalig India-correspondent Devi Boerema en docent internationale journalistiek bij de KU Leuven Chris Verschooten.

Hoe smart zijn Modi’s smart cities?

aflevering 3: donderdag 11 april

Het is zover: vandaag beginnen in India de grootste, langste en waarschijnlijk ook de duurste verkiezingen ter wereld. Vijf jaar geleden, bij de vorige verkiezingen, beloofde premier Modi innovatie, werkgelegenheid en wel 100 nieuwe ‘smart cities’. En daarmee bedoelde Modi steden waarin het leven in alle opzichten door de nieuwste technologie is verbeterd. Kunnen we al op bezoek in deze smart cities? Of blijken Modi’s innovatieplannen toch niet zo ‘smart’ als gedacht? Antropologen Joop de Wit en Sanderien Verstappen vertellen erover in de derde aflevering van De Heilige Koe, onze serie over India en de verkiezingen. 

Van theejongen tot premier

aflevering 2: dinsdag 9 april

Hij tweet in Trumpiaanse stijl en dat deed hij al voor Trump zelf. Hij maakte eigenhandig Wereld Yoga Dag tot een ding, en staat al vijf jaar lang aan het roer van de grootste democratie in de wereld. Nu strijdt hij opnieuw om de gunst van 900 miljoen kiezers. Wie is Narendra Modi? Maakt hij kans om weer premier van India te worden en zo ja, wat is hij dan met het land plan? Daarover Indiakenners Gie Gorisen en Prakash Goossens in de tweede aflevering van De Heilige Koe.

Maakt Modi van India een 'Hindoestan'?

aflevering 1: donderdag 4 april

Iemand uit Punjab verschilt net zo van iemand uit Madras als een Schot van een Italiaan. Ondanks de grote verschillen zorgt het bloeiende hindoenationalisme voor verbinding. In de eerste aflevering van de Heilige Koe vertelt India-specialist Ward Berenschot over deze populaire politieke ideologie waarvan de aanhangers de heilige koe in toenemende mate met geweld beschermen.