De Heilige Koe

Een serie over India en de verkiezingen

Niyireth Koelmans

Wat hebben Bollywoodfilms, WhatsApp en heilige koeien met elkaar gemeen? Ze worden allemaal ingezet tijdens de Indiase verkiezingen. Bureau Buitenland volgt vanaf donderdag 4 april de ontwikkelingen met de serie De Heilige Koe.

Wat weet jij over India?

We geven twee boeken weg! Deel de quiz op Twitter met hashtag #deheiligekoe en @BBVPRO in je tweet of maak gebruik van de tweet-knop in de quiz en WIN India After Gandhi van Ramachandra Guha! Een zeer compleet boek over de geschiedenis van 's werelds grootste democratie.

Wat staat er op het spel?

Vijf weken lang reizen elektronische stemhokjes langs alle 29 staten van ’s werelds grootste democratie. Olifanten dragen de stemhokjes zelfs naar de toppen van de Himalaya om alle 900 miljoen kiezers te bereiken.

In 2014 verraste Narendra Modi iedereen door met zijn partij, de BJP, de absolute meerderheid te behalen. De partij benadrukt haar economische successen, maar volgens de oppositiepartij wakkert de BJP etnische spanningen aan en komen mensenrechten in het gedrang. Aanleiding om een zesdelige serie te maken. Vanaf donderdag 4 april, 19.00 uur, op NPO Radio 1

Presentatie: Chris Kijne
Research: Corinne Hegeman en Niyireth Koelmans

Hoe smart zijn Modi’s smart cities?

aflevering 3: donderdag 11 april

Het is zover: vandaag beginnen in India de grootste, langste en waarschijnlijk ook de duurste verkiezingen ter wereld. Vijf jaar geleden, bij de vorige verkiezingen, beloofde premier Modi innovatie, werkgelegenheid en wel 100 nieuwe ‘smart cities’. En daarmee bedoelde Modi steden waarin het leven in alle opzichten door de nieuwste technologie is verbeterd. Kunnen we al op bezoek in deze smart cities? Of blijken Modi’s innovatieplannen toch niet zo ‘smart’ als gedacht? Antropologen Joop de Wit en Sanderien Verstappen vertellen erover in de derde aflevering van De Heilige Koe, onze serie over India en de verkiezingen. 

Van theejongen tot premier

aflevering 2: dinsdag 9 april

Hij tweet in Trumpiaanse stijl en dat deed hij al voor Trump zelf. Hij maakte eigenhandig Wereld Yoga Dag tot een ding, en staat al vijf jaar lang aan het roer van de grootste democratie in de wereld. Nu strijdt hij opnieuw om de gunst van 900 miljoen kiezers. Wie is Narendra Modi? Maakt hij kans om weer premier van India te worden en zo ja, wat is hij dan met het land plan? Daarover Indiakenners Gie Gorisen en Prakash Goossens in de tweede aflevering van De Heilige Koe.

Maakt Modi van India een 'Hindoestan'?

aflevering 1: donderdag 4 april

Iemand uit Punjab verschilt net zo van iemand uit Madras als een Schot van een Italiaan. Ondanks de grote verschillen zorgt het bloeiende hindoenationalisme voor verbinding. In de eerste aflevering van de Heilige Koe vertelt India-specialist Ward Berenschot over deze populaire politieke ideologie waarvan de aanhangers de heilige koe in toenemende mate met geweld beschermen. 

advertentie