De tijd dringt voor de Britse premier Theresa May. De officiële Brexitdatum is 29 maart 2019 en nog steeds is er geen Brexitdeal waar zowel het Britse Lagerhuis als Brussel akkoord mee gaan. Bureau Buitenland volgt de ontwikkelingen op de voet in de Battle for Brexit-rubriek.

Alles behalve Mays deal

Domineesdochter Theresa May offert zichzelf op het altaar van haar deal. Ze belooft af te treden als het Lagerhuis haar deal steunt. Is dit een wanhoopsoffensief? Te gast Hieke Jippes.

Oh May God

Op de duizendste dag na het Brexit-referendum ligt er nog steeds geen definitief Brexitplan. Komt er een lange verlenging, een korte, of treedt May af? Te gast Rem Korteweg van Instituut Clingendael.

Tik-tok gaat de Brexitklok

Met slechts 16 dagen op de klok tot Brexitdag op 29 maart zijn de Britten het weer niet eens geworden over het uittredingsakkoord. Als ook een no deal-scenario wordt weggestemd moet premier Theresa May bij de Europese top in Brussel met haar collega’s verder onderhandelen. Gareth Davies en Tijn Sadee over de positie van May en de toekomst van de Brexit.

De beslissende stemmingsronde, deel II

De kans dat de Britse premier Theresa May opnieuw afstevent op een pijnlijke nederlaag is groot. Hoewel Brussel akkoord is met aan passingen aan de Brexit deal, blijven de risico’s volgens topadviseur Geoffrey Cox onverminderd. Titia Ketelaar over weer een bepalende stemming in het Britse Lagerhuis.

Aanpassingen door het Lagerhuis

Voor het Britse Lagerhuis in debat kon over de amendementen op Plan B, kondigde premier Theresa May aan dat ze de onderhandelingen met Brussel wil heropenen. 'Daar zegt Brussel negentig procent zeker nee tegen', denkt Rem Korteweg van het Instituut Clingendael.

Hereniging van de twee Ierlanden?

Onder een deel van de Noord-Ieren sluimert al jaren de wens om zich met de Republiek Ierland te herenigen, maar een andere groep wil dit koste wat het kost voorkomen. Veranderen de gevoelens onder de Noord-Ieren voor Londen aan de ene kant en Dublin aan de andere kant in tijden van Brexit? Te gast Hieke Jippes, voormalige correspondent Verenigd Koninkrijk.

Hoe heeft de Brexit-chaos de Brit veranderd?

Premier Mays deal is misschien van tafel, maar haar eigen hachje is wel gered. Er is geen meerderheid in het Lagerhuis voor de motie van wantrouwen die oppositieleider Corbyn indiende. Wat heeft 2,5 jaar ruzie over uittreding veranderd aan het Britse beeld van de EU? NRC-journalist en oud-correspondent Titia Ketelaar is te gast.

Brace for impact

Volgens wedkantoren en de Britse media stevent premier Theresa May af op een historische nederlaag in het Britse Lagerhuis. Te gast Gareth Davies, hoogleraar Europees Recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en Hieke Jippes, voormalig correspondent in het Verenigd Koninkrijk.

Terug naar het Lagerhuis

Het ziet er niet naar uit dat premier Theresa May tijdens het kerstreces ook maar iets is opgeschoten. Wat voor opties blijven over als haar voorstel alsnog wordt weggestemd? Te gast Gareth Davies, hoogleraar Europees Recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Nog 100 dagen tot B-day

Over precies 100 dagen is de Brexit-deadline. Is er dan wel of geen deal? De ‘white papers’ uit Londen en Brussel vliegen je om de oren. Titia Ketelaar is te gast in onze vaste Brexit-rubriek.

Will she stay or will she go?

Theresa May maakt zich op voor misschien wel haar laatste slag in deze lange en chaotische Brexit-week. Ze moet een vertrouwensstemming binnen haar eigen partij zien te winnen. Wat zijn de gevolgen voor de Brexit als zij toch het veld moet ruimen? Te gast Rem Korteweg van Instituut Clingendael.

Diepe verdeeldheid in het Verenigd Koninkrijk

Terwijl Theresa May tegen beter weten in terug gaat naar Brussel, staan voor- en tegenstanders van de Brexit in het Verenigd Koninkrijk weer lijnrecht tegenover elkaar. Over de verdeeldheid in de samenleving en het onvermogen van politieke leiders om die te overbruggen zijn te gast Gareth Davies en Hieke Jippes.

Brexit-stemming uitgesteld: is de chaos compleet?

Theresa May zag een enorme nederlaag aankomen en heeft de belangrijke stemming van dinsdag uitgesteld. Wat betekent dit voor de Brexit? Correspondent Melle Garschagen vanuit Londen en NRC-journalist Titia Ketelaar duiden May's beslissing.

Keep calm and carry on

Wat merken Britten ervan als er geen Brexitdeal komt? Voorspellingen schetsen een financiële ramp: een economische krimp van tien procent, voedselprijzen die de pan uit rijzen en crisis op de huizenmarkt. Waarom lijken de economische waarschuwingen zo’n kleine rol te spelen in het debat? Te gast economisch analist in Londen Pepijn Bergsen en voormalig correspondent Hieke Jippes.

Alles moet klaar voor de beslissende stemming

Over twee weken mag het Britse parlement stemmen op de huidige Brexitdeal. Lukt het Theresa May om op tijd genoeg leden te overtuigen? 'De inzet is heel groot en daarom is het ook zo emotioneel', vertelt correspondent Melle Garschagen.

High tea in Brussel

Net nu de stof in Londen gedaald is, roeren landen aan deze kant van het kanaal zich. Spanje plaatst kanttekeningen bij het voorlopige Brexit-akkoord en ook andere EU-lidstaten zien niet al hun nationale belangen terug in het conceptakkoord. 'Madrid kan dwars gaan liggen en ik moet nog maar zien of dit goed afloopt', zegt Rem Korteweg, onderzoeker van het Clingendael instituut.

Komt het akkoord door kabinet en parlement?

De spanning is te snijden in Londen waar premier May de Brexit-deal met haar ministers bespreekt. Hoe valt de omstreden Brexit-deal bij haar ministers? En wat gaat het Lagerhuis doen, dat nu al zeer kritisch staat tegenover de deal? Te gast NRC-journalist Titia Ketelaar en Clingendael-onderzoeker Rem Korteweg.

The Bad Boy of Brexit

Londen is in de ban van de zaak rondom de zelfverklaarde ‘bad boy’ Arron Banks. Deze Britse zakenman ligt onder vuur omdat hij zich niet helemaal heeft gehouden aan de regels bij de pro-Brexit campagne twee jaar geleden. Correspondent Anne Saenen: 'Hij is de grootste politieke donor in het Verenigd Koninkrijk.'

Diepe verdeeldheid in eigen partij

De twee grootste partijen van Groot-Brittannië wisselen elkaar al decennialang af aan de macht, maar gaat de traditionele verdeling tussen Labour en de Tories in het Brexit-tijdperk nog wel op? Gareth Davies, hoogleraar Europees Recht van de Vrije Universiteit Amsterdam: 'De verdeeldheid over Brexit leidt tot een cultuur van polarisatie en niet van compromis.'

Halfuurtje van May

May mag aan de vooravond van de oktober EU-top niet met haar Europese collega’s mee-eten, maar krijgt vooraf wel tijd om nog één keer de Britse positie toe te lichten. ‘Haar beste strategie is om de druk op te voeren. Zo forceert ze op een later moment een keuze bij de Brexit-achterban’, vertelt Rem Korteweg van het Instituut Clingendael.

Het spook van The Troubles

De onderhandelingen zijn terug te brengen tot één struikelblok: de grens tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland. De EU wil dat zowel Ierland als Noord-Ierland binnen de Europese douane-unie blijven, maar dat is onacceptabel voor de Noord-Ierse partij DUP, die Mays regering gedoogsteun geeft. ‘Dat is levensgevaarlijk, als May dat toelaat, dan is het echt weer oorlog’, meent Hieke Jippes, voormalig NRC-correspondent van het Verenigd Koninkrijk.

Twee congressen verder, en nu?

Bij het partijcongres van de Tories kwam May dansend ten tonele voor haar speech. Correspondent Anne Saenen was bij het congres aanwezig. ‘Ze krijgt nog maar van de helft van haar eigen partij onvoorwaardelijk steun. Het volk is ook door de helft gesplitst.’

May's dilemma

Volgens Gareth Davies, hoogleraar Europees Recht van de Vrije Universiteit Amsterdam, is de publieke opinie hetzelfde als tijdens het referendum van twee jaar geleden. ‘Het land staat nog steeds pal achter de Brexit. Er zijn maar een paar mensen die zich zorgen maken over de economische gevolgen.’

meer van Bureau Buitenland