In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Wittebroodsweken Roemeense homo's van korte duur?

Homoseksuelen mogen net zo goed trouwen als heteroseksuelen. Dat bepaalde het Roemeense Hooggerechtshof eind vorige week. Maar deze mijlpaal in de emancipatie van de LHBT-gemeenschap kan zondag alweer worden omver gehaald. Dan gaan de Roemenen namelijk stemmen over een voorstel om het homohuwelijk in de grondwet te verbieden. Wij praten met Wielie Elhorst van het Europees Forum van Christelijke LHBT-groepen.

Het zwaard hangt boven Khan al-Ahmar

De Israëlische overheid heeft de inwoners van het Palestijnse dorp Khan al-Ahmar vlakbij Jeruzalem een ultimatum gesteld: of ze slopen hun eigen huizen of het Israëlische leger doet dit en brengt dan de kosten in rekening. Mensenrechtenactivisten van over de hele wereld verzamelen zich in het gebied maar Israël zet door, de eerste bulldozers zijn al ter plaatse. NRC-journalisten voormalig Israël-correspondent Derk Walters legt uit waar de ontruiming en sloop van dit dorpje van nog geen tweehonderd inwoners voor staat.

De man die Brazilië splijt

Een extreem gepolariseerd Brazilië kiest zondag een nieuwe president. De ultrarechtse kandidaat Jair Bolsonaro gaat voorop in de peilingen, maar bij progressieve Brazilianen hij roept zoveel weerstand op dat afgelopen zaterdag honderdduizenden de straat op gingen om te demonstreren. Kees Koonings, bijzonder hoogleraar Brazilië Studies aan de Universiteit van Amsterdam, en collega Katy Sherriff, voormalig Brazilië-correspondent, blikken vooruit op een race tussen links en heel erg rechts.

Sounds of Lagos

In de serie Sounds of vertelt verslaggeefster Femke van Zeijl over de stroomproblemen in de Nigeriaanse metropool Lagos.

Oekraïne vecht Rusland de kerk uit

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland wordt niet alleen uitgevochten aan de grenzen van de zelfverklaarde volksrepublieken van Loegansk en Donetsk, maar inmiddels ook tussen de banken van de Orthodoxe Kerk. De Oekraïens-orthodoxe kerk in Kiev eist al jarenonafhankelijkheid van Moskou maar krijgt daarin nu voor het eerst de openlijk een cruciale steun van patriarch Bartholomeus van Constantinopel, leider van een wereldgemeenschap van 300 miljoen orthodoxe christenen. Daarmee dreigt een scheuring in Oosters-Orthodoxe Kerk. Hubert Smeets van kennisplatform Raam op Rusland blikt vooruit op dit historische schisma, een klap in het gezicht van Rusland.

meer van Bureau Buitenland