VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Reportage: het laatste oerbos in Polen

In Bielowieza in het uiterste oosten van Europa, vinden we het laatste stuk wilde natuur: een woud dat ooit heel Europa bedekte. Dit heel oude bos is nu nog ongeveer zo groot als de provincie Utrecht. Poolse koningen en Russische tsaren jaagden er op bizons, nu is het een reservaat dat slechts deels toegankelijk is voor publiek. Maar in de omringende bossen wordt flink gekapt. Het argument: een klein kevertje, de letterzetter, dat de bomen opeet. Over hoe schadelijk het insect echt is zijn de experts het niet eens. Onze correspondent Michiel Driebergen bezocht het bos, en maakte een reportage.

Dissident Lui Xiaobo overleden

De schrijver en activist Lui Xiaobo werd vorige maand naar een ziekenhuis verplaatst omdat hij leverkanker had, in een ver gevorderd stadium. Deze week overleed de 61-jarige Chinees aan de gevolgen van zijn ziekte. In Bureau Buitenland een fragment uit een gedicht van zijn partner aan hem, dat we eerder uitzonden.

De zesde uitstervingsgolf

Hoelang leeft de leeuw nog op aarde? Wetenschappers waarschuwen voor een 'zesde uitstervingsgolf’: uit onderzoek van een groep ecologen blijkt dat door het groeien van de wereldbevolking veel flora en fauna sneller uitsterven dan eerder werd gedacht. We spreken erover met Jelle Reumer, hoogleraar in de paleontologie van de gewervelde dieren verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Serie: Megasteden onder druk

In 2050 woont driekwart van alle mensen in grote steden. Maar door klimaatverandering, vervuiling en explosieve bevolkingsgroei staat het leven in de megastad onder druk. Lorenzo Fränkel maakte een drieluik over wereldsteden en de uitdagingen van de 21e eeuw.

meer van Bureau Buitenland