VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Reportage Bosnië en de EU

Hoe lang lukt het Brussel nog om de Balkan-landen op afstand te houden? Vanuit de Bosnische hoofdstad Sarajevo, klinkt de wanhoop onder Bosniërs: hen werd beloofd dat ze op termijn EU-burgers worden, maar dat blijkt een valse belofte. De EU sluit bewust haar ogen en doet zaken met de corrupte politieke Balkan-elite. Dat is het verwijt van critici in Sarajevo. Wat vindt de EU zelf? Voor een reportage-tweeluik ging Europa-correspondent Tijn Sadée verhaal halen in Bosnië én in Brussel.

Oppositieleider Venezuela Henrique Capriles

Afgelopen zomer stond Venezuela op zijn kop. Honderdduizenden mensen gingen de straat op tegen president Nicolás Maduro. Die trok eind juli alle macht naar zich toe met een grondwetgevende vergadering, en zit nu steviger in het zadel dan ooit. Wat is er sindsdien gebeurd met de protesten? Waar is de oppositie gebleven? Verslaggever Edwin Koopman vroeg het de bekendste politieke vijand van Maduro: oppositieleider en voormalig presidentskandidaat Henrique Capriles.

De staat van Europa volgens Juncker

Morgen spreekt Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zijn ‘State of the Union’ uit. Wat zijn zijn verwachtingen voor Europa? We spreken erover met Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis en integratie aan het University College Maastricht.

Der Bundescast

Leer onze oosterburen kennen, door de ogen van de Duitse politicus Otto Fricke. Hij spreekt -in vloeiend Nederlands!- met presentator Chris Kijne (NPO Radio 1, Bureau Buitenland) en een bijzondere tafelgast over het Duitse politieke midden, innovatie, de beroemde EnergieWende en migratie. Luister hier naar der Bundescast.

meer van Bureau Buitenland