In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

'Trump valt met open ogen in de val van Noord-Korea'

Waar het eerst nog fire & fury was, ontmoeten Donald Trump en Kim Jong-un elkaar dan toch in Singapore. Trump eist volledige ontmanteling van het kernwapenprogramma, maar Noord-Korea heeft een andere agenda. Wat kenmerkt de strategie van Pyongyang en hoe kan het dat ze als gelijkwaardige partner aan de onderhandelingstafel zitten? Te gast hoogleraar Koreastudies Remco Breuker.

De strijd om de regenwouden van Indonesië

Landroof, kinderarbeid,mensenrechtenschendingen en vooral grootschalige ontbossing: er kleven nogal wat negatieve aspecten aan de productie van palmolie. Indonesië is de grootste palmolie producent ter wereld. Als het product zó slecht is, waarom is het daar dan toch zo populair? Bioloog Erik Meijaard woont en werkt al 20 jaar op het eiland Borneo waar veel palmolie wordt verbouwd. De EU beslist deze week over een verbod op palmolie in biodiesel.

Frankrijk kiepert minderjarigen terug de grens over

Franse grenswachten maken zich schuldig aan het illegaal terugsturen en soms zelfs mishandelen van vluchtelingenkinderen die vanuit Italië komen, zo stelt Oxfam Novib. En dat terwijl president Macron Italië pas nog beschuldigde van onverantwoordelijk gedrag en het niet naleven van internationale wetgeving voor asielbeleid. Evelien van Roemburg van Oxfam licht toe.

Vrouwen breekijzer in strijd tegen ‘Ndrangheta

In de strijd tegen de Italiaanse ‘Ndrangheta, een van de grootste en gevaarlijkste maffiaorganisaties ter wereld, blijken juist vrouwen een belangrijk wapen te zijn. In het boek Maffiamoeders, dat zeer binnenkort in het Nederlands verschijnt, vertelt schrijver Alex Perry het verhaal van moedige moeders die uit hun familieclan stappen en spijtoptant voor justitie worden. Daarover collega Eric Arends, onderzoeksjournalist bij Argos en oud-Italië correspondent.

meer van Bureau Buitenland