VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Reportage rechtspraak Polen

Een reportage van Michiel Driebergen uit Polen, waar de regering de rechterlijke macht gaat hervormen. De EU vreest dat de onafhankelijkheid van rechters daardoor in de knel raakt…

Landen moeten aan de bak op klimaattop

Niemand kan meer om het klimaatakkoord van Parijs heen. Maar gaat het wel lukken om de doelen te halen? Voor het eerst in drie jaar neemt de C02-uitstoot weer toe. Ze moeten aan de bak dus, op de klimaattop in Bonn. Daar is ook Bas Eickhout, Europarlementariër van GroenLinks.

Noodkreet uit Jemen

In Jemen dreigt hongersnood voor zeven miljoen mensen die compleet afhankelijk zijn van noodhulp. Al bijna drie jaar wordt het land door een bloedige burgeroorlog verscheurd. Een door Saoedi-Arabië gesteunde coalitie vecht tegen sjiitische Houthi-rebellen. Nu Saoedi-Arabië belangrijke havens en vliegvelden heeft geblokkeerd, komt er geen noodhulp meer in. De VN vreest voor de grootste humanitaire crisis ooit. In Bureau Buitenland de hele uitzending aandacht voorde noodkreet uit Jemen met Jemendeskundige Marina de Regt, arabist Laila al-Zwaini en Djoen Besselink, landencoördinator voorArtsen zonder Grenzen in Jemen.

Vluchten uit Venezuela

In het holst van de nacht vluchtte ze met een bootje haar land uit naar Aruba. Onder haar arm stapels met belastend materiaal tegen de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Gisteren droeg ze die gesmokkelde dossiers over aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Luisa Ortega, hoofdaanklager in ballingschap, zaagt aan de poten van het Venezolaanse regime. Collega Edwin Koopman sprak met haar.

meer van Bureau Buitenland