In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Vrouwen in Kasjmir de straat op

Met het begin van de lente laaien in het Indiase Kashmir traditioneel de conflicten weer op tussen moslims en hindoes. De jonge generatie moslims gaat voorop bij de protesten tegen de hindoe-nationalistische regering. Bijzonder is dat nu ook vrouwen het huis verlaten om hun stem te laten horen. India-deskundige Devi Boerema is net terug uit Kashmir en schuift aan.

Is EU-uitbreiding op de Balkan wenselijk?

Onder leiding van EU-voorzitter Bulgarije worden op de top van deze week in Sofia de betrekkingen aangehaald met vijf Balkanlanden. Uiteindelijk kan dit leiden tot toetreding van deze landen bij de Europese Unie. Maar is uitbreiding van de EU in die richting wel gewenst? Politicoloog Antoaneta Dimitrova (Universiteit Leiden) denkt van wel maar VVD-Tweede Kamerlid Anne Mulder vindt dat nog veel te vroeg. Een debat over de toekomst van de EU en de Balkan.

Freedom Award voor Turkse journalist

Erol Öndero─člu doet al ruim twintig jaar verslag van schendingen van de persvrijheid in Turkije. Nu hangt de Turkse journalist van Reporters Without Borders zelf een gevangenisstraf boven het hoofd. Op woensdag 16 mei ontvangt hij de prestigieuze Roosevelt Four Freedoms Award voor zijn inzet voor de vrijheid van meningsuiting. Collega Rik Delhaas sprak met de journalist.

De Russische maffia zit ook in Amsterdam

Bijna elke Rus heeft een lijk in de kast. Russische politici, zakenlui en criminelen hebben elkaar nodig én weten elkaar al decennia te vinden. Dat schrijft Mark Galeotti, een autoriteit op het gebied van de Russische misdaadwereld, in zijn onlangs verschenen boek over de Russische maffia. Over die lijken en Galeotti's boek The Vory: Russia’s super mafia gaan wij het hebben met Hubert Smeets van kennisplatform Raam op Rusland.

meer van Bureau Buitenland