VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

De Zomer Express

Onze zomerserie De Zomer Express duurt tot en met 18 augustus. Iedere avond praten we uitgebreid met een gast over een land, een thema of een regio. Uiteraard houden we ook tijdens de Zomer Express het nieuws bij. 

Aanslag Barcelona

Minstens 13 doden en tientallen gewonden zijn er gevallen bij de aanslag in Barcelona. Anti-terreur expert Constant Hijzen verbonden aan de Universiteit van Leiden en correspondent Koen Greven vanuit Spanje over de aanslag bij de toeristische trekpleister Las Ramblas. Naar aanleiding van deze aanslag doet arabist een filosoof Chams Eddine Zaougui een analyse over de manier waarop Europa om moet gaan met terreurdaden en hoe ze te voorkomen.

De boodschap van fotograaf Jan Banning

Macht en onmacht: het is een thema dat steeds weer terugkomt in het werk van fotograaf Jan Banning. We zien het terug in de portretten van vrouwelijke gevangenen in de Verenigde Staten, in een zoektocht naar de overblijfselen van het communisme en zelfs in een reeks absurde zelfportretten met stamhoofden in Ghana. In de Zomer Express spreken we hem over zijn werk en zijn drijfveren.

De nieuwe dissidenten van Myanmar

Toen Minka Nijhuis voor het eerst Myanmar bezocht, zo’n vijfentwintig jaar geleden, was het een gesloten land waar haast niemand toegang tot had. Lokale journalisten werkten onder druk van staatscensuur en buitenlandse journalisten reisden undercover door het land. Door de politieke transformatie van de afgelopen jaren en een deels democratisch gekozen parlement is het land vrijer geworden. Maar niet helemaal: want hoewel lokale journalisten hun werk mogen publiceren wordt de ene na de andere journalist gearresteerd. Is het Aziatische land wel echt de weg naar democratie ingeslagen? Journalist en Myanmar-kenner Minka Nijhuis vertelt over het land waar ze ooit kennis mee maakte, en het Myanmar van nu, waar intimidatie, etnische spanningen en het monddood maken van de pers nog steeds aan de orde van de dag is.

Verder in de Zomer Express

Indonesië kent een levendige LHBT-gemeenschap die tot voor kort relatief veel vrijheid genoot. Hoogleraar Gender Saskia Wieringa, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, zet zich in voor de gemeenschap. Ook in de Zomer Express Russische jongeren, voor wie Vladimir Poetin de enige politiek leider is die ze bewust hebben meegemaakt. Katja Platonova, student Nederlands uit Sint-Petersburg, en hoogleraar Russische geschiedenis André Gerrits, verbonden aan de Universiteit Leiden over hun mogelijkheden.

meer van Bureau Buitenland