VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 19.00 tot 19.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

De sociale onrust in Tunesiƫ

In Tunesië is het al een week onrustig: er is veel boosheid over gestegen prijzen van onder meer brandstof, internet- en telefoonkosten. In reactie daarop stelt de regering ongeveer 60 miljoen euro beschikbaar voor arme gezinnen. Maar dat maakte nog geen einde aan de protesten. Tot nu toe zijn er honderden mensen gearresteerd,veel Tunesiërs zijn de sociaaleconomische ongelijkheid meer dan zat.Buitenlandredacteur bij de NOS en zelf van Tunesische afkomst, Sheily Belhaj, is te gast.

Eikel van het Jaar: Finale!

Bureau Buitenland staat al twee weken in het teken van de verkiezingen van de Eikel van het jaar 2017. En vanavond is het zover. De jury, bestaande uit hoogleraar Gender Based Violence en directeur van Atria in Amsterdam Renée Römkens, de journaliste Hassnae Bouazza en de baas van het internetplatform Broadly Noor Spanjer, zal de winnaar bekend maken en verder praten over internationale vrouwenrechten.

Terug naar Raqqa

Het was in de strijd tegen terreurgroep IS misschien wel de belangrijkste slag: de herovering van de Syrische stad Raqqa afgelopen oktober. Jarenlang was Raqqa de symbolische hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat. Na honderden luchtbombardementen en een felle strijd op de grond werd IS verjaagd en ligt de stad nu in puin. Maar de bewoners keren terug, net als internationale hulporganisaties. Maartje Hoetjes van Artsen zonder Grenzen is net terug uit Raqqa.(foto: EPA/Youssef Rabih Youssef)

Chinese wortels

Waar kom ik vandaan in China en wat is het verhaal van mijn Chinese voorouders? Chinese Nederlanders stellen zichzelf steeds vaker deze vraag en gaan op zoek naar hun familieverhaal in China. Vooral de jonge generatie is nieuwsgierig naar hun culturele identiteit. Collega Cindy Huijgen spreekt met de in Limburg opgegroeide Wang An Oe die afreisde naar het dorp waar haar Chinese overgrootvader vandaan kwam.

meer van Bureau Buitenland