VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Reportage: Indiase kindersterfte door longontsteking

Jaarlijks sterven er in India 200.000 kinderen aan longontsteking. Daarmee is deze ziekte een van de grote oorzaken van kindersterfte in het land. Er zijn wel vaccins maar die zijn relatief duur. De Indiase industrie zelf kan die vaccins goedkoper maken, maar stuit op de patenten van grote internationale bedrijven zoals GSK en Pfizer. Het lukt deze farmaceutische concerns om de Indiase overheid zover te krijgen patenten af te geven, met als gevolg dat medicijnen tegen longontsteking voor arme mensen in India ontoegankelijk blijven. Een reportage van correspondent Aletta André.(AFP/SAJJAD HUSSAIN)

¿Donde está Santiago?

Waar is Santiago Maldonado? Dat is de vraag die de Argentijnen al maanden bezighoudt. De verdwijning van deze rugzaktoerist is uitgegroeid tot één van de heftigste thema’s bij de verkiezingen van aanstaande zondag. Hoe dat kan vroeg collega Edwin Koopman aan Saskia van Drunen, die juist een boek heeft gepubliceerd over de mensenrechtenbeweging in Argentinië.

Congo, een gewelddadige vrede

Plucheplakkers zijn er genoeg in de wereld, maar weinigen maken het zo bont als de president Joseph Kabila van de Democratische Republiek Congo. Zijn termijn is al lang voorbij maar keer op keer stelt hij verkiezingen uit om niet te hoeven opstappen. Over deze politieke klucht is nu een boek verschenen, 'Congo een gewelddadige vrede' van Kris Berwouts. Collega Rik Delhaas sprak met hem.

Ondraaglijke hitte in de Indus-Gangesvlakte

Als de opwarming van de aarde in dit tempo doorgaat zullen eind van deze eeuw grote delen van India, Pakistan en Bangladesh onleefbaar worden door extreem hoge temperaturen. De afgelopen jaren stierven er al duizenden mensen tijdens hittegolven en vele oogsten mislukten. Wat betekent dit voor het dichtstbevolkte gebied ter wereld? Te gast is klimaatonderzoeker Christian Siderius, verbonden aan de Londen School of Economics en Wageningen University & Research.

meer van Bureau Buitenland