In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Cuba na de Castro's

Het einde van de dynastie van de gebroeders Castro’s is in zicht. Na bijna zes decennia onder de heerschappij van eerst Fidel en daarna Raúl krijgt Cuba komende donderdag een nieuw staatshoofd. Wie dat wordt is nog niet zeker. Een nieuwe generatie komt aan de macht, maar zal het ook een ander Cuba opleveren? We praten erover met Gert Oostindie, directeur van het Centrum voor Caribische Studies in Leiden en Marije Oosterhek van de Stichting Credit for Cuba.

Nationalisme in het klaslokaal

Het onderwijs is bij uitstek een machtsmiddel om nationalisme te verspreiden in een land. Zo wil in India premier Modi de geschiedenisboeken herschrijven, maar ook dichter bij huis zien we dat politici steeds vaker hun macht proberen uit te oefenen in klaslokalen. Jonathan Even-Zohar, directeur bij Euroclio, de Europese Vereniging van Geschiedenisleraren en Carolien Stolte, India-onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Leiden, vertellen over deze ontwikkeling.

75 jaar na opstand getto Warschau

In Polen wordt de opstand in het getto van Warschau herdacht, die begon op 19 april 1943. Deze 75-jarige herdenking komt na heftige discussies over een nieuwe Holocaust-wet: wie onterecht de Poolse natie beschuldigt van medeverantwoordelijkheid aan de genocide kan de cel indraaien. Een reportage van onze correspondent Michiel Driebergen.

Boliviaanse transgender mag nu trouwen

In Bolivia kunnen transgenders door een nieuwe wet ook in het paspoort een ander geslacht krijgen. Dankzij die wet werd Luna Humerez de eerste Boliviaanse transvrouw die eindelijk kon trouwen met haar partner. Collega Edwin Koopman belde haar op.

meer van Bureau Buitenland