VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 op NPO Radio 1. Nieuws en analyses uit alle windstreken.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Maar eerst:

Vive la France, vive l'Europe?

Café Europa!

Twee dagen na de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, praten we na over de toekomst van Frankrijk en Europa met schrijver en NRC-columnist Bas Heijne en Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis en integratie aan het University College Maastricht.

Café Europa! over presidentsverkiezingen in Frankrijk en de gevolgen voor Europa wordt live uitgezonden op dinsdagavond 25 april vanuit Vondel CS in Amsterdam. Erbij zijn? Meld je HIER aan! 

weekbulletin:

maandag 17 april

Mexicaans corruptie-woordenboek

Corruptie komt in veel landen voor, maar in Mexico is de cultuur er zo van doordrenkt dat Mexicanen een apart woordenboek kunnen vullen. Onlangs zag daar het ‘Corrupcionario’ het licht, een speciale digitale uitgave met daarin alle termen en begrippen over de dagelijkse corruptie-praktijken. Collega Edwin Koopman stapte ermee naar de Mexicaanse antropoloog Jose Carlos Aguiar van de Universiteit Leiden, en bladert met hem door dit ongebruikelijke woordenboek.

Hier terugluisteren.

dinsdag 18 april

Mijnbouw en milieu op de Filipijnen

President Duterte kondigde tijdens zijn campagne aan dat hij een aantal vervuilende mijnen wil sluiten. Op de Filipijnen is een groot aantal mijnbouwbedrijven actief die onder andere goud, koper en nikkel delven. Omdat de regels op de Filipijnen niet streng zijn kan er bij de mijnbouwactiviteiten nogal wat milieuschade ontstaan. Rik Delhaas en Byan Bocar reisden naar het kleine dorpje Didipio in het noorden van de Filipijnen waar het Australische bedrijf Oceana een mijn exploiteert waar goud en koper wordt gedolven.

Hier terugluisteren.

donderdag 20 april

Bellen met de wereld: Knuffel mij, ik ben lesbisch

Je bent geblinddoekt en staat in een drukke winkelstraat met op je trui de tekst ‘knuffel mij, ik ben lesbisch’. Max deed dit voor een sociaal experiment in Shanghai namens de lesbische organisatie Rela. De resultaten waren verbluffend. Collega Cindy Huijgen aan de telefoon met Max.

Hier terugluisteren.