VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

De Zomer Express

Onze zomerserie De Zomer Express duurt tot en met 18 augustus. Iedere avond praten we uitgebreid met een gast over een land, een thema of een regio. Uiteraard houden we ook tijdens de Zomer Expres het nieuws bij. 

Het leven in Mogadishu

Onze eerste gast is politicologe Ayaan Abukar. Zij is in Mogadishu geboren, maar heeft langer in Nederland gewoond dan in Somailë. In Somalië heerst al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw een conflict. Hoe is het leven in Mogadishu? Abukar over de politieke ontwikkelingen en over de jeugd uit de diaspora die zich actief bemoeit met de politiek in hun thuisland.

De emancipatie van Latijns–Amerika

Venezuela staat in brand, in Mexico woedt een drugsoorlog en in Brazilië buitelen de corruptieschandalen over elkaar heen. Na de dictaturen en burgeroorlogen van de jaren tachtig leek Latijns-Amerika van de kaart verdwenen. Maar de regio is terug op de voorpagina’s met corruptie,repressie en geweld. Wat is er gaande en hoe komen de Latino's hier uit? We praten erover met Michiel Baud, historicus en directeur van het Centrum voor Latijns Amerika in Amsterdam.

Honger door de lens van Chris de Bode

Een verpieterde tomaat, uitgedroogde rode maïs, wat gedroogde vis – in landen rondom het Tsjaadmeer, in West-Afrika, is dat voor velen de enige maaltijd die een mens in één dag bij elkaar kan scharrelen. Miljoenen mensen worden getroffen door het tekort aan voedsel in het gebied. En ook andere delen van het Afrikaanse continent kampen met ernstige voedselcrises, vaak veroorzaakt door extreme droogte en gewapende conflicten. In deze editie van De Zomer Express neemt fotograaf Chris de Bode ons mee naar landen die hij in de afgelopen maanden bezocht: van Kameroen tot Mozambique, en van Nigeria tot Kenia.

De mythe van de regenboognatie

De regenboognatie, zo werd Zuid-Afrika na de afschaffing van apartheid in 1994 vaak omschreven. Twee gescheiden werelden moesten weer één worden na een lange periode van segregatie, om zo een vreedzame multiculturele samenleving te creëren. Maar dit idee begint langzaam af te brokkelen. De spanningen tussen witte en zwarte Afrikanen nemen toe. En door de diepe economische crisis groeit de enorme woede onder de jongeren, waardoor president Jacob Zuma steeds meer zijn grip op het land verliest. In De Zomer Express vanavond een gesprek met Pauline Bax, politiek redacteur bij BloombergNews Africa en met Niels Posthumus, correspondent zuidelijk Afrika voor Trouw. Beide wonen en werken in Johannesburg en zijn nu even in Nederland. Hoe kijken zij aan tegen deze ontwikkelingen? En, wonen ze er nog met plezier?

De burgeroorlog in Syrië

Wereldwijd geldt Koos van Dam als één van belangrijkste experts op het gebied van Syrië. In 2015 en 2016 was de voormalig topdiplomaat speciaal gezant voor het land. Van Dam schreef eind jaren zeventig al een standaardwerk over Syrië en daar is er nu een bijgekomen: 'Destroying A Nation, The Civil War In Syria’. Daarin onderzoekt hij wat de oorzaken zijn van de huidige oorlog. Vanavond is hij een halfuur lang onze gast.

meer van Bureau Buitenland