VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

De Zomer Express

Onze zomerserie De Zomer Express duurt tot en met 18 augustus. Iedere avond praten we uitgebreid met een gast over een land, een thema of een regio. Uiteraard houden we ook tijdens de Zomer Expres het nieuws bij. 

Tunesië en de belofte van een betere toekomst

De Arabische Lente schudde de politieke kaarten in de gehele Arabische wereld, maar Tunesië wist eigenlijk als enige land succesvol te veranderen. Van dictatuur, naar democratie. Een proces met grote uitdagingen, waarbij het geduld van de bevolking steeds weer op de proef wordt gesteld. Zo is Tunesië hofleverancier voor verschillende terreurgroepen in het Midden-Oosten en gaat het niet goed met de economie. Blijft Tunesië een succesverhaal? In Bureau Buitenland, Sheily Belhaj, buitenlandredacteur bij de NOS, en sociaal-geograaf Nadia Jemaa.

De Griekse crisismanager

"Het ergste is achter de rug," zei de Griekse premier Alexis Tsipras gisteren tegen The Guardian. Volgens de premier klimt Griekenland langzaam maar zeker uit de schuldencrisis die het land al jaren in zijn greep houdt. In De Zomer Express vanavond een gesprek met de Griekse econoom Miltiadis Gkouzouris. Hij volgt de situatie in zijn geboorteland op de voet, en gebruikt die ervaring voor zijn werk in landen met vergelijkbare problemen. Als adviseur reist hij de hele wereld over, van Sierra Leone tot Venezuela waar hij zoekt hij naar oplossingen voor schulden en slechtlopende projecten. Foto: Flickr/ Simon King

 

Opgroeien in de schaduw van de Joegoslavische burgeroorlog

De Balkan kent een woelige geschiedenis en de inwoners van dit stukje Europa worstelen nog dagelijks met hun beladen verleden. De Joegoslavische burgeroorlog, die in de jaren negentig van de vorige eeuw woedde, betekende behalve een gedeeld trauma ook nieuwe landsgrenzen. Zeven naties zagen het levenslicht: Slovenië, Kroatië, Macedonië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Servië, en afhankelijk van wie je het vraagt: Kosovo. Wat is er nog over van de hoop en verwachtingen van die tijd? En hoe kijkt de naoorlogse generatie daar naar? In deze Zomer Express dalen we af naar Zuidoost-Europa met slavist Peter Vermeersch, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. (Foto: AFP PHOTO/ARMEND NIMANI)

De verloren vrede in Burundi

Als het aan de president zelf ligt, is Burundi weer een veilig land. Pierre Nkurunziza roept Burundese vluchtelingen op om weer terug naar huis te keren. Maar volgens rapporten van verschillende organisaties gaan de mensenrechtenschendingen nog onverminderd door. Politieke opponenten worden vermoord of verdwijnen, milities intimideren burgers en van vrije pers is nauwelijks meer sprake. Toch horen we weinig meer over het Centraal-Afrikaanse land waar 400.000 Burundezen de afgelopen twee jaar uit weg vluchtten. In De Zomer Express spreken we met Burundi-deskundige Alies Rijper en met Nadia Nsayi van Pax Christi en Broederlijk Delen; zij is net terug uit Burundi. Foto: AFP / STR

In Israël ligt escalatie altijd op de loer

De ogen van de wereld zijn deze dagen weer gericht op Israël, na hoogoplopende spanningen over de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem. Twee weken geleden zijn bij het complex twee Israëlische agenten doodgeschoten, waarna Israël tijdelijk de belangrijke moskee afsloot voor publiek. Ook werden er metaaldetectoren geplaatst. Dit tot grote woede van Palestijnen en andere Islamitische landen. Zij vinden dat Israël met het besluit haar macht over de Tempelberg heeft willen uitbreiden. Inmiddels zijn die detectoren verwijderd, maar is nogmaals duidelijk geworden dat het conflict in zeer korte tijd kan escaleren. Daarover vanavond een gesprek met schrijfster en regisseuse Natascha van Weezel, en Anna Krijger, net terug uit Jeruzalem, waar ze jarenlange werkte als freelance correspondent.

meer van Bureau Buitenland