VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

De Koerdische droom

De internationale gemeenschap reageert met afkeur op het Iraaks-Koerdische referendum dat aanstaande maandag wordt georganiseerd. De druk neemt toe op de regering van de Koerdische Autonome Regio om het referendum uit te stellen. Voor een alternatief is het te laat, zegt regiopresident Massoud Barzani. Turkije noemt het een ‘historische vergissing’, Irak noemt het referendum ongrondwettelijk en ook langdurige bondgenoot de VS laat Barzani in de steek. Wat kan Barzani dan nog doen om de droom van een onafhankelijk land voor miljoenen Koerdenwaar te maken? In de studio Joost Hiltermann,Midden-Oostendeskundige bij de gerenommeerde denktank International Crisis Group.

Deal met Iran op losse schroeven

In Iran wordt met argusogen gekeken naar de Amerikaanse bewegingen rond de zogenaamde Iran-deal; de afspraken die Iran moeten weerhouden van het ontwikkelen van kernwapens. President Donald Trump noemde Iran in zijn VN-speech een schurkenstaat en zei dat hij liever geen nucleaire deal had. Half oktober zal hij beslissen of de VS doorgaat met het akkoord. De vraag is of de Iraniërs zelf nog wel willen. We spreken erover met Iran-deskundige Maaike Waarnaar van de Universiteit Leiden.

Spezialsendung aus Stuttgart deel 4

Het zuiden is de motor van de Duitse economie die dit jaar met naar schatting 1,7 procent groeit. Zowel in deelstaat Beieren als in Baden-Württemberg zitten bedrijven die tot de wereldtop in hun sector horen. Verslaggever Rik Delhaas bezoekt een aantal van die bedrijven in de omgeving van Stuttgart om te achterhalen waarom ze zo succesvol zijn.

Der Bundescast

Leer onze oosterburen kennen, door de ogen van de Duitse politicus Otto Fricke. Hij spreekt -in vloeiend Nederlands!- met presentator Chris Kijne (NPO Radio 1, Bureau Buitenland) en een bijzondere tafelgast over het Duitse politieke midden, innovatie, de beroemde EnergieWende en migratie. Luister hier naar der Bundescast.

meer van Bureau Buitenland