VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Gaza zonder stroom

De humanitaire situatie in Gaza gaat drastisch achteruit. Israël besloot deze week de toevoer van elektriciteit naar Gaza drastisch te verminderen. Inwoners hadden al beperkt toegang tot elektriciteit: zo’n vier uur stroom per dag. Dat worden er nu nog maar twee of drie. Een extra vonk in de toch al gespannen situatie ter plekke. Israëlische media speculeren over een nieuwe Gaza-oorlog. Te gast journalist Laurens Samsom, die voor de documentaire Team Gaza de schrijnende omstandigheden van dichtbij heeft gezien.

Reportage: Tappami

Toen Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, vorig jaar aantrad beloofde zij de twee grootste plagen van de stad aan te pakken: het vuilnisprobleem en de slechte staat van de wegen. Het vuilnisprobleem is dus groter dan ooit, en voor de erbarmelijke staat van de infrastructuur heeft de gemeente een creatieve oplossing gevonden: de maximum snelheid wordt beperkt tot 30 km/u, daar waar de gaten in de weg het ergst zijn. De reden, volgens de burgemeester: er is geen geld om de gaten in het wegdek te repareren. Dan steken we zelf wel de handen uit de mouwen, zeggen de vrijwilligers van de stichting Tappami. Hoe? Een reportage van Italië-correspondent Angelo van Schaik.

Langs de rivier de Congo

‘Congo is zo groot als Europa maar heeft minder grote wegen dan Luxemburg’, vertelt de Vlaamse fotograaf Kris Pannecoucke. In zijn nieuwste fotoboek staat de Congo-rivier centraal, die wordt gezien als de belangrijkste levensader van het land. Over een lange periode reisde Pannecoucke de hele Congo af, en legde hij vast wat hij onderweg tegenkwam. Van strak geklede ‘sapeurs' en rondreizende worstelaars tot aan vissers, acrobaten en spirituele rituelen in het water. Fotograaf Kris Pannecoucke vertelt over zijn reis langs de Congo-rivier.

Moskee verzet zich tegen dictatuur Azerbeidzjan

Komende zondag wordt in het Azerbeidzjan de Formule 1-racegereden. Met dit soort internationale evenementen probeert het Centraal-Aziatische land zijn dictatoriale imago op te poetsen. Toch neemt de onrust toe. Een bekende verzetshaard is de moskee in de islamitische nederzetting Nardaran: "De enige NGO die nog durft op te komen voor mensenrechten," aldus fotograaf Ad Nuis. Nardaran is verboden terrein voor buitenlandse journalisten. Toch probeerde Nuis in de buurt te komen.

Flashback: 26 augustus 2014

Birma: de 'new frontier'

Vanwege de rijkdom aan grondstoffen en economische groeikansen wordt Birma wel de New Frontier in Azië genoemd. Deze maanden maakt het land de overgang naar meer democratie. Aung San Suu Kyi is achter de schermen bezig met de keuze van een nieuwe president, waarbij haar eigen naam hardnekkig rondzingt. Maar een van de grote uitdagingen wordt het op gang brengen van de economie, die ondanks alle potentieel minder bloeit dan de Birmese democratie. Een reportage van Egbert Hermsen.

meer van Bureau Buitenland