VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Reportage: Venezuela lijdt honger

In Venezuela sterven wekelijks 7 tot 10 kinderen aan de gevolgen van ondervoeding. Belangrijkste oorzaak is de voedselpolitiek van de staat, die een monopolie heeft op de productie en de import van voedsel. Eten is onbetaalbaar geworden. Kinderen zijn de eerste slachtoffers. Een reportage uit de hoofdstad Caracas van verslaggever Edwin Koopman.

Eurobureau: Nieuwe politiek van Europa

Vijf jaar lang was hij de politiek adviseur en speechwriter van Herman van Rompuy, de allereerste voorzitter van de Europese Raad. In die vijf jaar maakte historicus en filosoof Luuk van Middelaar vanuit de Europese cockpit een cruciale periode mee: het waren de jaren van de Eurocrisis, de oorlog in Oost-Oekraïne en de bezetting van de Krim, maar ook de komst van meer dan een miljoen vluchtelingen. Grote existentiële uitdagingen die de Europese Unie op haar grondvesten deden schudden. Een weerslag van die spannende jaren en vooral een analyse van wat alle crisis de EU heeft gebracht, is te lezen in zijn net verschenen boek “De nieuwe politiek van Europa”. In Bureau Buitenland een interview met Luuk van Middelaar, hoogleraar Grondslagen van de EU aan de Universiteit Leiden en Europese studies in Leuven. (Foto: ANP XTRA / LEX VAN LIESHOUT)

Hakken van Ivanka

De Chinese activist Hua Haifeng werd in mei opgepakt toen hij onderzoek deed naar de arbeidsomstandigheden in een fabriek van Ivanka Trump. Een maand later kwam hij weer vrij, maar onder strikte voorwaarden. Hij wordt constant in de gaten gehouden en mag geen interviews geven aan journalisten. Maar zijn vrouw wel. Collega Cindy Huijgen belde haar op en vroeg naar de arrestatie.

Op ramkoers in Spanje

De Catalaanse regiopresident Puigdemont zegt binnen een paar dagende onafhankelijkheid van Catalonië uit te willen roepen. Ondertussen blijft de Spaanse premier Rajoy erop wijzen dat het Catalaanse referendum illegaal was. Hij krijgt bijval van de Spaanse koning die niet wil dat het land uit elkaar valt. Hoe moet het nu verder in Spanje waar beide kampen van geen wijken willen weten? Correspondent Jessica van Spengen vanuit Madrid en we praten met historicus Vincent Scheltiens van de Universiteit Antwerpen, hij publiceert o.a. over nationalisme en de Spaanse geschiedenis.

meer van Bureau Buitenland