VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Neo-marxisme in Pakistan

In Pakistan staat een nieuwe generatie studenten op die zichzelf marxisten noemen. Ze verzetten zich tegen de toenemende sociale ongelijkheid. Maar ze hebben het niet gemakkelijk. Studentenvakbonden zijn verboden, over Marx mag niet aan de universiteit worden gedoceerd en aanhangers worden met de dood bedreigd. Vorige maand werd een marxistische student gedood door rechtse studiegenoten. Een reportage van Wilma van der Maten.

Reportage: Familie Abebe overleefde de brand in Grenfell Tower

Londens grootste tragedie sinds de Tweede Wereldoorlog. Zo wordt de brand in de woontoren Grenfell Tower, waarbij in ieder geval 80 doden vielen, in de Britse pers omschreven. En het dodental kan nog verder oplopen: de politie meldt dat de identificatie van de slachtoffers nog tot eind dit jaar kan duren. In het eerste deel van een tweeluik spreekt Rik Delhaas met de Ethiopische Nederlander Abraham Abebe. Abraham woonde 23 jaar in Amsterdam, waar hij een restaurant runde. Sinds ruim een jaar woonde hij met zijn vrouw en zoontje van vijf op de zevende verdieping van de Grenfell Tower - drie verdiepingen boven de plek waar de brand ontstond.

Reportage: Wat de Grenfell Tower-brand zegt over de sociale woningbouw

Deel twee van ons tweeluik over de Grenfell Tower; de woontoren in Londen die vorige maand in een mum van tijd in lichterlaaie stond, waardoor in ieder geval 80 mensen de dood vonden. Grenfell Tower was een gebouw zoals je er meer ziet in Londen: een sociale woonflat middenin een welgestelde woonwijk. Na de brand klinkt veel kritiek op de sociale woningbouw, het achterstallig onderhoud, d privatisering van overheidsdiensten en een algeheel gebrek aan controle. Rik Delhaas nam met sociaal geograaf Joost Beunderman, die een eigen bedrijf heeft op het gebied van stedenbouw in Londen, een kijkje in de wijk waar Grenfell Tower staat.In de reportage hoort u ook fragmenten van gedichten van Ben Okri.

Presidentsverkiezingen Mongoliƫ

Oud-ambassadeur Tjalling Halbertsma over de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Mongolië.

meer van Bureau Buitenland