In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Rebellen in het parlement

De Colombiaanse guerrillabeweging Farc leverde vorig jaar zijn wapens in en ging verder als politieke partij. Maar hoe grijp je na een halve eeuw gewapende strijd de macht via democratische weg? Het imago van geweldadige guerillabeweging schudt de Farc niet zomaar van zich af. Een reportage van collega Edwin Koopman.

Voor een ander Suriname

De Surinaamse economie staat aan de rand van de afgrond. De Surinaamse Bank dreigt failliet te gaan en Surinamers hebben grote moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Activiste Maisha Neus hield op 6 april de vierde Pim de Kuijer-lezing in De Balie over haar strijd voor een betere toekomst van Suriname en vertelt daar vanavond al over. Deze 31-jarige activiste probeert met haar maatschappelijk projectenjongeren politiek te mobiliseren. Maar kan haar beweging wel een vuist vormen tegen president Bouterse?
 

Hoorzitting nieuwe CIA-directeur

Zeer binnenkort wordt Gina Haspel door het Congres gehoord als de beoogde nieuwe directeur van de CIA. Het is nog maar de vraag of deze omstreden kandidaat wel een meerderheid krijgt. Als CIA-agent was ze verantwoordelijk voor een zogenaamde ‘black site’, een geheime gevangenis van de CIA. Bovendien vernietigde zij bewijsmateriaal, terwijl dat van de federale rechter niet mocht. De Nederlandse veiligheidsdiensten werken nauw samen met de CIA. Heeft een benoeming van Haspel hiervoor gevolgen? Een bijdrage van Rik Delhaas.

Reportage Hongaarse verkiezingen

Al acht jaar zit Viktor Orbán stevig in het zadel. En komende zondag lijkt hij bij de verkiezingen weer verreweg de beste kaarten te hebben. Maar de oppositie lijkt zich toch plots te verenigen met maar één doel: Orbán van zijn troon stoten. De beste papieren heeft Jobbik, een ultrarechtse partij die een paar jaar geleden nog angst zaaide met antisemitische leuzen. Is Jobbik plots de reddende engel of de wolf in schaapskleren? Europa-correspondent Tijn Sadée reisde naar Boedapest, op zoek naar antwoorden.

meer van Bureau Buitenland